Pfizer - Merck: Η επιστήμη πίσω από τα νέα «όπλα» κατά του κορονοϊού - Πώς δρουν τα δύο χάπια

Pfizer - Merck: Η επιστήμη πίσω από τα νέα «όπλα» κατά του κορονοϊού - Πώς δρουν τα δύο χάπια

Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να απειλεί ολοένα και περισσότερες χώρες, οι πρόσφατες ανακοινώσεις των Pfizer και Μerck ότι ρίχνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού δύο χάπια που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, φαίνεται να προσθέτουν στη φαρέτρα της επιστήμης δύο νέα «όπλα».

Σε άρθρο του το Reuters συγκρίνει τα δύο χάπια, εξετάζοντας τον τρόπο που λειτουργούν αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. Σύμφωνα με τη σύγκριση, τα στοιχεία των δοκιμών που δημοσιοποιήθηκαν από τις δύο εταιρείες υποδηλώνουν ότι η Pfizer έχει παρασκευάσει ένα πιο αποτελεσματικό φάρμακο, αν και δεν έχουν ακόμη προσφέρει πλήρη στοιχεία.

Η Pfizer ανέφερε την Παρασκευή, ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι το χάπι της μείωσε την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε ασθενείς με COVID-19 που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, αν ληφθεί εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 85% αν το χάπι ληφθεί πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. 

Αντίστοιχα, η Merck υποστηρίζει ότι το χάπι της μείωσε την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50% σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, αν η λήψη του ξεκινήσει εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ δεν παρείχε στοιχεία σχετικά με τους ασθενείς που έλαβαν το χάπι εντός τριών ημερών.

Το φάρμακο της Pfizer έχει την εμπορική ονομασία Paxlovid ενώ αυτό της Merck θα πωλείται υπό την επωνυμία Lavgevrio στη Βρετανία, όπου και έλαβε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Πώς λειτουργούν


Σύμφωνα με τo Reuters και τα δύο φάρμακα χορηγούνται για πέντε ημέρες. Το σχήμα της Pfizer είναι τρία χάπια το πρωί και τρία χάπια το βράδυ. Το φάρμακο της Merck προβλέπει έως τέσσερα χάπια το πρωί και τέσσερα το βράδυ.

Το χάπι της Pfizer ανήκει στην κατηγορία φαρμάκων, γνωστών ως αναστολείς πρωτεάσης που έχουν σχεδιαστεί για να μπλοκάρουν ένα ένζυμο που χρειάζεται ο κορονοϊός για να πολλαπλασιαστεί. Η Pfizer υποστηρίζει ότι επειδή το φάρμακό της στοχεύει ένα μέρος του ιού που είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή, το παθογόνο δεν μπορεί να αποκτήσει ανθεκτικότητα στη θεραπεία. Το χάπι της Pfizer χορηγείται σε συνδυασμό με τη ριτοναβίρη, ένα παλαιότερο αντιικό που ενισχύει τη δραστηριότητα των αναστολέων πρωτεάσης, αλλά μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές παρενέργειες και να επηρεάσει άλλα φάρμακα.

Το χάπι Merck αποτελεί ανάλογο νουκλεοσιδίου με μηχανισμό δράσης που στοχεύει στην εισαγωγή σφαλμάτων στον γενετικό κώδικα του ιού. Επειδή το φάρμακο δημιουργεί τυχαίες μεταλλάξεις στον ιό, είναι δύσκολο για τον κορονοϊό να εξελιχθεί και να γίνει ανθεκτικός.

Όπως αναφέρει το Reuters και οι δύο εταιρείες έχουν δημοσιεύσει περιορισμένα δεδομένα σχετικά, αλλά έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στην ασφάλεια των νέων χαπιών.

Η Pfizer ανέφερε ότι περίπου το 20% των ασθενών που έλαβαν είτε το χάπι είτε ένα εικονικό φάρμακο παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες, ως επί το πλείστον ήπιες. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν από το 1,7% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο και το 6,6% των ασθενών με εικονικό φάρμακο.

Η Merck υποστηρίζει ότι το 12% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακό της και το 11% των ασθενών με εικονικό φάρμακο παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση, επιστήμονες αναφέρουν ότι τα νέα φάρμακα δεν υποκαθιστούν τους εμβολιασμούς που αποτελούν την κύρια γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία. Επιπλέον, τα νέα φάρμακα δεν είναι για ασθενείς που έχουν ήδη επιδεινωθεί τόσο ώστε να έχουν διασωληνωθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας.