Pfizer: Κατά 90% αποτελεσματικό το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Pfizer: Κατά 90% αποτελεσματικό το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Aποτελεσματικότητα 90% εξασφαλίζει το εμβόλιο που αναπτύσσει η φαρμακευτική Pfizer από κοινού με την γερμανική Biontech, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας επικαλούμενη τα στοιχεία από τις τελευταίες δοκιμές του εμβολίου.

Σε ανακοίνωσή τους τα δύο εργαστήρια που συμμετέχουν στην παρασκευή του εξηγούν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη».

Το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 90% είναι τα πιο ενθαρρυντικά νέα απ’ όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα στην μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

«Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα. Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων από τη δοκιμή της  Φάσης 3 του παρέχει τις αρχικές αποδείξεις της ικανότητας του να αποτρέπει τον κορονοϊό», δήλωσε ο Δρ Aλμπερτ Μπουρλά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

«Φτάνουμε σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων σε μια εποχή που ο κόσμος το έχει περισσότερο ανάγκη με τα ποσοστά μόλυνσης να θέτουν νέα ρεκόρ, νοσοκομεία που πλησιάζουν την μέγιστη τους ικανότητα και τις οικονομίες που επιστρέψουν στην κανονικότητα» πρόσθεσε. 

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην πρώτη ανάλυση αποτελεσματικότητας που πραγματοποιήθηκε από εξωτερική και ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης δεδομένων από την κλινική μελέτη φάσης 3. Η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων επιβλέπει τις κλινικές δοκιμές των ΗΠΑ για να διασφαλίσει την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Η ανάλυση αξιολόγησε 94 επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid-19 μεταξύ των 43.538 συμμετεχόντων στη δοκιμή. 

O Γουίλιαμ Γκρούμπερ, αντιπρόεδρος του κλάδου Κλινικής Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων της Pfizer σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα STAT σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια μικρή νίκη έναντι της πανδημίας, βασικές πληροφορίες για το εμβόλιο δεν είναι ακόμα διαθέσιμες, όπως αν προλαμβάνει τις σοβαρές περιπτώσεις νόσησης, δηλαδή εκείνες που μπορούν να οδηγήσουν σε νοσηλεία ή θάνατο. Ούτε επίσης είναι ακόμα πλήρως κατανοητό αν προστατεύει το άτομο από το να κολλήσει τον SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  οι ανεπιθύμητες ενέργειες (άλγη, πυρετός κ.α.) που έχουν αναφερθεί στις προκαταρκτικές μελέτες του BNT162b1 είναι συγκρίσιμες με τις παρενέργειες άλλων εμβολίων για ενήλικες αλλά λίγο εντονότερες από αυτές του εμβολίου της γρίπης ή του πνευμονιόκοκκου.

Πριν λίγο καιρό άλλωστε, ο Αλ. Μπουρλά είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υποβάλλει αίτημα για την επείγουσα έγκριση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ομοσπονδιακή Αρχή Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).

Με ανοικτή του επιστολή στην οποία αναλύει τις διαδικασίες και την ανάγκη του εμβόλιο να αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού, ο Μπουρλά αναφέρει ότι η εταιρεία ενδέχεται να υποβάλει αίτημα επείγουσας έγκρισης (EUA) την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, με δεδομένο ότι η FDA απαιτεί δεδομένα ασφαλείας τουλάχιστον δύο μηνών από τις κλινικές δοκιμές.

Η Pfizer που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και η γερμανική BioNTech θεωρούνται πρωτοπόροι στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στις εταιρείες 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή και παράδοση 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που φαρμακοβιομηχανίες και ερευνητικά κέντρα ανά την υφήλιο εργάζονται πυρετωδώς για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η πανδημία κορονοϊού που έχει προκαλέσει πάνω από 1,25 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Οι επιστήμονες ελπίζουν για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που να είναι τουλάχιστον 75% αποτελεσματικό, ενώ ο επιφανής επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δρ. Άντονι Φάουτσι είχε δηλώσει ότι θα ήταν αποδεκτό ένα εμβόλιο αποτελεσματικό κατά 50% με 60%.

Διαβάστε ακόμα: 

Φον ντερ Λάιεν: Θα υπογράψουμε συμβόλαιο με τη Pfizer για ως και 300 εκατ. δόσεις εμβολίου

ΠΟΥ: Θεμελιώδης αλλαγή στην πορεία του κορονοϊού το εμβόλιο της Pfizer