Pfizer: Έως και 90% αποτελεσματικό έναντι νοσηλειών και θανάτων το χάπι κατά της Covid-19

Pfizer: Έως και 90% αποτελεσματικό έναντι νοσηλειών και θανάτων το χάπι κατά της Covid-19

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Pfizer ανακοίνωσε την Τρίτη ότι, τα αποτελέσματα της τελικής ανάλυσης για το αντιιικό χάπι κατά της COVID-19 δείχνουν ότι είναι σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Μάλιστα, τα εργαστηριακά δεδομένα καταδεικνύουν πως το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του ακόμα και έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στην παρούσα χρονική περίοδο.

Η φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα είχε αναφέρει ότι το από το στόμα χορηγούμενο φάρμακο ήταν περίπου 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών ή θανάτων σε σύγκριση με σκεύασμα placebo, με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα σε περίπου 1.200 άτομα. Τα στοιχεία από την τελική φάση περιλαμβάνουν επιπλέον 1.000 άτομα.

Κανένας τους συμμετέχοντες στη δοκιμή που έλαβε τη θεραπεία της Pfizer δεν έχασε τη ζωή του, σε σύγκριση με 12 θανάτους μεταξύ των ληπτών εικονικού φαρμάκου.

Τα χάπια της Pfizer θα λαμβάνονται σε συνδυασμό με το παλαιότερο αντιικό ριτοναβίρη κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες, ξεκινώντας λίγο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Όταν εγκριθεί, η θεραπεία θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Paxlovid.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά ανακοινώνει τα αποτελέσματα της έρευνας για το αντιιικό χάπι:

Αποτελεσματικό και σε ομάδες χαμηλότερου κινδύνου

Η Pfizer δημοσίευσε επίσης πρώιμα δεδομένα από μια δεύτερη κλινική δοκιμή που έδειξαν ότι η θεραπεία μείωσε τις νοσηλείες κατά περίπου 70% σε περίπου 600 ενήλικες χαμηλότερου βαθμού κινδύνου.

«Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer Mikael Dolsten σε συνέντευξή του, τονίζοντας πως αν η θεραπεία εφαρμοστεί αμέσως μετά τη μόλυνση, είναι πιθανό να μειώσουμε δραματικά τη μετάδοση.

Ο Dolsten είπε ότι αναμένει έγκριση για χρήση σε άτομα υψηλού κινδύνου από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και άλλους ρυθμιστικούς φορείς σύντομα.

Το αντίστοιχο χάπι της Merck

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Merck είχε ζητήσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του δικού της αντιικού χαπιού με την ονομασία molnupiravir, ωστόσο στις κλινικές δοκιμές είχε μειώσει τις νοσηλείες και τους θανάτους μόλις κατά 30%. Επιπλέον κάποιοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το πόσο ασφαλές είναι, καθώς εκφράζονται φόβοι για πιθανότητα γενετικών ανωμαλιών ή ανησυχίες για πρόκληση και άλλης μετάλλαξης του ιού.