Περισσότεροι από 90.000 οι πλημμυροπαθείς στη Σομαλία

Περισσότεροι από 90.000 οι πλημμυροπαθείς στη Σομαλία

Περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι στη νότια Σομαλία επλήγησαν από τις μεγάλες πλημμύρες που διαρκούν αρκετές εβδομάδες στη χώρα, εξαναγκάζοντας σχεδόν τους μισούς από τους ανθρώπους αυτούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

"Περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις 23 Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι 42.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των πλημμυρών και την υπερχείλιση των ποταμών", ανακοίνωσε το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Οι πλέον πληγείσες περιοχές της νότιας Σομαλίας είναι οι Μπακούλ, Μπέι, Κάτω Τζούμπα, Μέση Τζούμπα και Μέση Σαμπλέλ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σε αρκετές από τις περιοχές αυτές, μάχες συνεχίζουν να μαίνονται μεταξύ των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ από τη μια πλευρά και των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους, που υποστηρίζονται από τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.

"Χιλιάδες άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στη νότια και την κεντρική Σομαλία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν" τον κίνδυνο πλημμυρών, πρόσθεσε ο ΟΗΕ.

Η Σομαλία πλήττεται συχνά από κακοκαιρία, αλλά ειδικοί για το κλίμα έχουν προειδοποιήσει επίσης για τον κίνδυνο πλημμυρών που μπορεί να προκληθούν από το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ