Περίπου 10 άνθρωποι αγνοούνται μετά από την κατολίσθηση στη Βραζιλία

Περίπου 10 άνθρωποι αγνοούνται μετά από την κατολίσθηση στη Βραζιλία

Έως και δέκα άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στο χωριό Μπέντο Ροντρίγκες στη νοτιοανατολική Βραζιλία, το οποίο χθες καταπλάκωσε γιγαντιαία κατολίσθηση που σημειώθηκε έπειτα από τη ρήξη φράγματος σε ορυχείο, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της γειτονικής πόλης Μαριάνα σε δημοσιογράφους.

"Ο απολογισμός είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί...Ο αριθμός των αγνοούμενων θα αυξηθεί καθώς μιλάμε με τους κατοίκους του Μπέντο (Ροντρίγκες) και κάποιοι κάτοικοι ακόμη αγνοούνται", δήλωσε ο Ντουάρτε Τζούνιορ πριν από την επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50.

Το Μπέντο Ροντρίγκες, με 600 κατοίκους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εργάζονται στην μεταλλευτική εταιρία Samarco (ανήκει εξ ημισείας στο βραζιλιάνικο μεταλλευτικό κολοσσό Vale και στον αυστραλιανό όμιλο BHP Billiton), θάφτηκε κάτω από ένα ποτάμι λάσπης.

Το φράγμα του Φουντάο στο οποίο εργάζονταν 25 άνθρωποι συγκρατούσε "τοξική λάσπη από μεταλλευτικά απόβλητα σε μια έκταση αντίστοιχη με 10 γήπεδα ποδοσφαίρου", σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συνδικάτου μεταλλωρύχων Ρονάλντο Μπέντο. Για έναν λόγο άγνωστο ακόμη, το φράγμα υποχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα) απελευθερώνοντας έναν χείμαρρο λάσπης "η οποία απλώθηκε σε έκταση δύο χιλιομέτρων" στην κοιλάδα μέχρι το χωριό, εξήγησε.

Ο συναγερμός ήχησε, οι γειτονικές πόλεις Ούρο Πρέτο και Μαριάνα έστειλαν αμέσως πυροσβέστες και ασθενοφόρα, βοηθώντας τους κατοίκους του Μπέντο Ροντρίγκες να απομακρυνθούν από τον τόπο της καταστροφής και να καταφύγουν στους κοντινούς λόφους.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ πρόσφερε στον κυβερνήτη της Μίνας Γκεράις, όπου συνέβη η καταστροφή, τη βοήθεια του στρατού και της εθνικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Η εταιρεία Samarco επίσης κινητοποιήθηκε "για να βοηθήσει τους ανθρώπους και να περιορίσει τις ζημιές στο περιβάλλον".

Η πολιτεία Μίνας Γκεράις είναι η καρδιά της μεταλλευτικής βιομηχανίας της Βραζιλίας από τον 16ο αιώνα. Η εκμετάλλευση του χρυσού, η οποία χάρισε πλούτο, έχει πλέον αντικατασταθεί από την εξόρυξη πολλών μετάλλων, κυρίως σιδήρου, καθώς και ημιπολύτιμων λίθων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ