Περιφρονούν το Σύνταγμα – Διορίζουν ηγεσία στον Άρειο Πάγο

Περιφρονούν το Σύνταγμα – Διορίζουν ηγεσία στον Άρειο Πάγο

Σε μείζον πολιτικό, θεσμικό αλλά και συνταγματικό θέμα εξελίσσεται η υπόθεση του διορισμού νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο με την κυβέρνηση να επιχειρεί να παρακάμψει όλες τις διαδικασίες καθυστερώντας ακόμη και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών ώστε να πετύχει το στόχο που έχει θέσει από την αρχή. Να διορίσει πρόσωπα που επιθυμεί στις θέσεις του Προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Για «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος» κάνει λόγο ο Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στην Καθημερινή.

Κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και συνταγματολόγοι που δεν έχουν ταχθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά, όπως ο Αντώνης Μανιτάκης δηλώνουν ότι επιχειρείται «η καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος».

Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ προειδοποιούν την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη θέτοντας εν αμφιβόλω την λειτουργία των θεσμών. Η προειδοποίηση οφείλεται στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.

Αντιθέτως ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως διατηρεί σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητες κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση μιλώντας στον Alpha αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις εξελίξεις.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ήδη συζητείται πως η παράταση της επίσημης προκήρυξης των εκλογών για τις 10 Ιουνίου ώστε να διενεργηθούν στις 7 Ιουλίου συνδέεται άμεσα με το χρόνο που επιδιώκει να έχει ώστε να λάβει τις σχετικές με τη δικαιοσύνη αποφάσεις αλλά και για να λειτουργήσει η Βουλή προκειμένου να ολοκληρωθούν άλλες εκκρεμότητες.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν το υπουργικό συμβούλιο αποφασίσει σχετικά το μπαλάκι πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα πρέπει να εγκρίνει το σχεετικό προεδρικό διάταγμα.

Τι αναφέρει ο Αντώνης Μανιτάκης στην Καθημερινή:

«Σχετικά με το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να προβεί σε επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η απόφασή της αυτή εάν συντελεστεί, αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος. Τούτο διότι, μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Μπορεί η χώρα να μην μπήκε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά όμως αυτή έχει αρχίσει. Έχει χάσει δηλαδή η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέτοια προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος σπάνια συναντά κανείς στα κοινοβουλευτικά μας ήθη».

Διαβάστε ακόμα:

- ΝΔ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις για τη Δικαιοσύνη

- ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση διασύρει και υπονομεύει τη Δικαιοσύνη