Πέραμα: Ολοκληρώθηκε η απολογία των 7 αστυνομικών

Πέραμα: Ολοκληρώθηκε η απολογία των 7 αστυνομικών

Ολοκληρώθηκε η πολύωρη απολογία στην ανακρίτρια Πειραιά των επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη κλεμμένου οχήματος με τρεις επιβαίνοντες στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας 18χρονος Ρομά. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο που τους έχει απαγγελθεί υποστηρίζοντας πως δεν είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και ότι δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρά έναντι των επιβαινόντων στο όχημα.

Οι αστυνομικοί περιέγραψαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαδραματίστηκε το αιματηρό περιστατικό τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά την καταδίωξη του οχήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε ένας εκ των αστυνομικών υποστηρίζει πως οι τρεις δράστες που επέβαιναν στον αυτοκίνητο είχαν σκοπό να σκοτώσουν τους άνδρες της ομάδας Δίας και να αχρηστεύσουν τις μηχανές τους ώστε να να μην μπορέσουν να τους ακολουθήσουν.

Στην πρόθεση αυτή αποδίδει την αναστροφή του οχήματος και τον εμβολισμό των μηχανών, σημειώνοντας ότι συνέχισε την πορεία του σέρνοντας τις μηχανές που είχαν εγκλωβιστεί κάτω από τον προφυλακτήρα, με έναν εκ των τραυματισμένων αστυνομικών να προσπαθεί να απομακρυνθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί την αντίδραση των αστυνομικών να παρατάξουν τα όπλα τους και παρά τις προειδοποιήσεις τους να σταματήσουν οι δράστες, αυτοί συνέχισαν την ξέφρενη πορεία προς τους αστυνομικούς οδηγώντας τους τελευταίους να πυροβολήσουν με σκοπό να ακινητοποιήσουν το όχημα.

Υποστηρίζει ότι δεν είχαν πρόθεση να τους σκοτώσουν καθώς σημάδευαν χαμηλά, στον κινητήρα και τα λάστιχα και όχι κατά των επιβατών, σημειώνοντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως εξάντλησαν όλα τα μέσα και προέβησαν στη χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου, μόνο όταν το όχημα προσπάθησε να παρασύρει και τον πεζό κατηγορούμενο αστυνομικό. Τονίζει ότι οι πυροβολισμοί ήταν σύμφωνα με το νόμο 3169/2003.

Σε δηλώσεις του ο συνήγορός τους, Αλέξης Κούγιας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι η ανακρίτρια έκανε εξαντλητικές ερωτήσεις στους αστυνομικούς και θα μεταβεί απόψε στο Τζάνειο Νοσοκομείο προκειμένου να πάρει απολογία από τον τρίτο επιβαίνοντα στο όχημα που έχει τραυματιστεί στη διάρκεια της καταδίωξης στο Πέραμα. Ο νεαρός έχει τραυματιστεί αλλά σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Όσο αφορά τον 14χρονο, ο οποίος εμφανίστηκε ως οδηγός του οχήματος ο κ. Κούγιας τόνισε ότι διαφέρει ως προς το ύψος και το σωματότυπο του ατόμου που είδαν οι αστυνομικοί να διαφεύγει.

Ενώπιον της ανακρίτριας απολογήθηκε και ο 14χρονος Ρομά, που είχε καταφέρει να διαφύγει και φέρεται να οδηγούσε το κλεμμένο όχημα που καταδίωκε η ομάδα ΔΙΑΣ στο Πέραμα. Ο 14χρονος παρουσιάστηκε μαζί με τη συνήγορό του σήμερα στα δικαστήρια του Πειραιά λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι προκειμένου να απολογηθεί. Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους, ήταν ο οδηγός του κλεμμένου οχήματος, ενώ υποστήριξε ότι μόλις σταμάτησαν το αυτοκίνητο οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και τότε επιχείρησαν να διαφύγουν.

Οι επτά αστυνομικοί όπως και ο 14χρονος αναμένεται να απολογηθούν και στον εισαγγελέα και στη συνέχεια ανακριτής και εισαγγελέας αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να ανακοινώσουν την απόφασή τους.