Πέραμα: Μετά τη βαλλιστική, η προσωποποίηση των κατηγοριών για την αιματηρή καταδίωξη

Πέραμα: Μετά τη βαλλιστική, η προσωποποίηση των κατηγοριών για την αιματηρή καταδίωξη

Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27/10 παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιά τους επτά αστυνομικούς που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου. Οργισμένοι και συντετριμμένοι οι συγγενείς του θύματος, που είναι πατέρας δύο μικρών παιδιών ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης, ενώ ο Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών.

Οι έξι αστυφύλακες και ο ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Σημειώνεται ότι έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη στην καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 20χρονου, διενεργεί η ΕΛΑΣ, ενώ η επιχειρησιακή αξιολόγηση των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στο περιστατικό θα πρέπει να αξιολογηθεί μέσα σε πέντε ημέρες, όπως ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ειδικότερα, ο υπουργός ζήτησε να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ στο αιματηρό γεγονός.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει τα εξής: «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες».

Παράλληλα, "φως" στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν όλοι οι διάλογοι των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ με το Κέντρο Επιχειρήσεων, από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξη, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έως τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Επισημαίνεται ότι οι επτά αστυνομικοί που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο μετά τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου, υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής.

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών στο περιστατικό με την καταδίωξη στο Πέραμα, με αποτέλεσμα τον θάνατο του 20χρονου.

Σε ανακοίνωση το δικηγορικό γραφείο του κ.Κούγια αναφέρει:

«Το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας. Η απολογία των αστυνομικών έχει οριστεί για την Τετάρτη, 27.10.21.

Ήδη ο κ. Αλέξιος Κούγιας και οι συνεργάτες του ασχολούνται με την υπόθεση, αύριο το πρωί θα λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας και ακολούθως θα τοποθετηθούν με δελτίο τύπου.

Την υπεράσπιση της υποθέσεως ανέθεσαν στον κ. Κούγια οι ίδιοι οι αστυνομικοί, χωρίς καμία ανάμειξη των ενώσεων των αστυνομικών, οι οποίες όμως τους συμπαρίστανται.»

Το χρονικό

Η καταδίωξη του κλεμμένου ΙΧ ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε. Βρέθηκε σε αδιέξοδο στην οδό Ελπίδος, καθώς τον έκλεισε τοπικό λεωφορείο και κάνοντας αναστροφή παρέσυρε τις μοτοσυκλέτες τους. Σύμφωνα με την ενημέρωση ΕΛΑΣ, ο οδηγός εμβόλισε τις μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα. Παράλληλα, τραυμάτισαν με τρεις σφαίρες ένα ακόμη άτομο που επέβαινε στο όχημα, ενώ ένα τρίτο, ένας 16χρονος διέφυγε και αναζητείται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Οι πρώτες στιγμές μετά το αιματηρό επεισόδιο στο Πέραμα, από το οποίο έπεσε νεκρός ο 20χρονος ήρθαν στη δημοσιότητα καθώς σε βίντεο εμφανίζονται οι αστυνομικοί να δίνουν αναφορά στο κέντρο ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους, να ενημερώνουν για δύο τραυματίες δράστες και έναν που διέφυγε, καθώς και για την παράσυρση πέντε μηχανών.

Περισσότερες από 38 σφαίρες έριξαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Π. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή είναι η προβλεπόμενη σε κάθε περίπτωση που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ερευνάται αν το Κέντρο Άμεσης Δράσης προέτρεψε τους αστυνομικούς να εγκαταλείψουν την καταδίωξη.

«Είναι αδιανόητο να παράκουσαν εντολή του κέντρου. Τι μπορεί να συμβεί. Ο χώρος και η περιοχή να μην επέτρεψαν τη διαβίβαση των σημάτων, να μην ακούστηκε η εντολή του κέντρου» είπε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας.

Αντίστοιχα, μλώντας στην ΕΡΤ ο Δημητρης Αποστολοπουλος συνδικαλιστής ΕΛΑΣ είπε πως έχει ζητηθεί βελτίωση των ενδοεπικοινωνιών, πάνω στις μηχανές, «διότι με τον θόρυβο, τις σειρήνες, την αδρεναλίνη στο κόκκινο, μπορεί κάτι να μην ακουστεί».

Πώς θα γίνει η απόδοση των κατηγοριών

Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν το πλήθος σφαιρών που έριξαν και οι επτά αστυνομικοί, δεδομένου ότι οι δράστες ήταν άοπλοι.

Η έκθεση της βαλλιστικής λοιπόν αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι αστυνομικοί που έκαναν χρήση των όπλων. Επιπροσθέτως, τα όπλα έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια και μόλις ολοκληρωθεί  ο έλεγχός τους θα γίνει προσωποποίηση των κατηγοριών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από αστυνομικές πηγές οι κατηγορίες θα είναι διαφορετικές καθώς ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 20χρονο θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, αυτός που τραυμάτισε τον 16χρονο την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ενώ όσοι πυροβόλησαν το αυτοκίνητο θα κατηγορηθούν για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Διαμαρτυρίες και συλλήψεις

Εντάσεις σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε Ασπρόπυργο, Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη, από ομάδες ατόμων που διαμαρτύρονταν για τον τρόπο που έδρασε η ΔΙΑΣ στο Πέραμα.

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι τέσσερις προσαγωγές, στις οποίες προχώρησαν το βράδυ του Σαββάτου, αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δύο 20χρονες, μία 24χρονη και έναν 24χρονο, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια, ενώ παραπέμφθηκαν να δικαστούν αύριο, ενώπιον του αυτόφωρου μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.