Πένθος για τους 224 νεκρούς από τη συντριβή του ρωσικού Airbus

Σοκαρισμένη παραμένει η διεθνής κοινή γνώμη μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους  στο Σινά που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 224 επιβαίνοντες.

Συνολικά 25 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των 224 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας.

«Είκοσι πέντε παιδιά σκοτώθηκαν στην συντριβή του αεροσκάφους» επισήμανε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στην Αγία Πετρούπολη.

Στο μεταξύ ο επαναπατρισμός των πρώτων σορών των θυμάτων ξεκίνησε την Κυριακή 1η Νοεμβρίου. «Το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται αύριο… Κάθε αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και 80 σορούς» προσέθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Βαρύ πένθος για τους συγγενείς

«Δεν θα τους ξαναδώ ποτέ»… Οι συγγενείς των επιβαινόντων του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Αίγυπτο βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, ενώ έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Pulkovo στην Αγία Πετρούπολη, όπου επρόκειτο να προσγειωθεί το μοιραίο αεροσκάφος.

Αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε η τραγωδία, ασθενοφόρα έσπευσαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ρωσίας. Με λεωφορεία οι αρχές μετέφεραν τις οικογένειες των θυμάτων σε ένα κοντινό ξενοδοχείο.

«Δεν καταλαβαίνω» λέει καταβεβλημένη η Άννα, μια νεαρή γυναίκα 20 ετών, προτού δεχθεί την φροντίδα δύο γιατρών.

«Δεν θα τους ξαναδώ ποτέ» επαναλαμβάνει χωρίς να το πιστεύει η Ella Smirnova, 25 ετών, που πήγε να αναζητήσει τους γονείς της.

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για την συντριβή του Airbus

Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της αεροπορίας Rosaviatsia εκτίμησε ότι δεν έχει ακόμη κανέναν στοιχείο για να αποδώσει τη συντριβή του ρωσικού Airbus A321 στη Αίγυπτο σε βλάβη, σε λάθος των μελών του πληρώματος ή σε εξωτερικούς παράγοντες, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

"Μέχρι να υπάρξουν αξιόπιστες αποδείξεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη (η συντριβή) δεν έχει κανένα νόημα να προτείνουμε και να συζητάμε διάφορες εκδοχές" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Οι ισχυρισμοί ότι το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος που συνετρίβη στην Αίγυπτο καταρρίφθηκε από τρομοκράτες "δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς" δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Maxim Sokolov μιλώντας στο πρακτορείο Interfax.

"Τώρα, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι το ρωσικό επιβατικό (...) υποτίθεται ότι καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες. Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής", φέρεται να είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο. "Είμαστε σε στενή επαφή με τους Αιγύπτιους συναδέλφους μας και τις αεροπορικές αρχές της χώρας αυτής. Προς το παρόν, δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτούς τους υπαινιγμούς", συνέχισε.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Sputnik ανέφεραν εξάλλου ότι από την πρώτη εικόνα που έχουν από το σημείο της συντριβής, αποκλείουν την πιθανότητα δολιοφθοράς στο αεροπλάνο.

Το Airbus A321 που εκτελούσε την πτήση 9268 από το Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη κατέπεσε στο Σινά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 217 επιβάτες του και τα επτά μέλη του πληρώματος.

Ο τρόπος που είναι διασκορπισμένα τα συντρίμμια και τα πτώματα "αποκλείει την πιθανότητα να εξερράγη το αεροπλάνο στον αέρα", είπε μία πηγή.

Εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά

Οι αιγυπτιακές αρχές εντόπισαν το μαύρο κουτί του ρωσικού αεροσκάφους που συνετρίβη στην χερσόνησο του Σινά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 224 επιβαίνοντες, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Sherif Ismail σε ένα δελτίο τύπου.

Το μαύρο κουτί θα εξεταστεί και τα στοιχεία που περιέχει θα αναλυθούν από εμπειρογνώμονες, επισήμανε το πρωθυπουργικό γραφείο, που διευκρίνισε επιπλέον ότι ο στρατός έχει μέχρι στιγμής «μεταφέρει 129 σορούς» στο νεκροτομείο του Καΐρου και σε διάφορα άλλα νοσοκομεία.

Οι Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες ξεκίνησαν την εξέταση του περιεχομένου των δύο μαύρων κουτιών του ρωσικού Airbus A321 που συνετρίβη το Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν στο υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου η μονάδα τεχνικής ανάλυσης επιβεβαίωσε ότι έχουν αρχίσει την εξέταση των μαύρων κουτιών.

Την ίδια ώρα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah el-Sisi, ζήτησε από όλους να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας προτού προβούν σε εικασίες για τις πιθανές αιτίες της συντριβής του αεροσκάφους.

"Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς να εργαστούν και να μην αναφερόμαστε σε αιτίες καθώς αυτό ακριβώς αποτελεί το αντικείμενο μιας μεγάλης, περίπλοκης τεχνικής έρευνας" είπε και συνέχισε απευθυνόμενος σε αξιωματικούς του στρατού, πως "πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που απαιτεί τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και ερευνών που μπορεί να κρατήσουν μήνες" σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.

Οι Ρώσοι ερευνητές, από την πλευρά τους, θα εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια της συντριβής, όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει τα τεχνικά έγγραφα του αεροσκάφους που κατέπεσε, για όλη την περίοδο της χρήσης του, και έχουν πάρει καταθέσεις από τους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρηση των αεροσκαφών της εταιρείας Kogalymavia καθώς επίσης και από το πλήρωμα μιας πρόσφατης πτήσης της ίδιας εταιρείας.

 Συλλυπητήρια από τους παγκόσμιους ηγέτες στους Ρώσους

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry προσέφερε τη βοήθεια της Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov σχετικά με τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 224 άνθρωποι, γνωστοποίησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Mark Toner.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Kerry συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Lavrov προκειμένου να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήρια των ΗΠΑ στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων της πτήσης 9268 της εταιρείας Kogalymavia που συνετρίβη στην Αίγυπτο. Ο ΥΠΕΞ Κέρι προσέφερε επίσης τη βοήθεια των ΗΠΑ, εφόσον χρειαστεί» επισήμανε ο Toner.

Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου.

«Η Angela Merkel εξέφρασε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους που στοίχισε την ζωή σε πολλούς ανθρώπους» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi, ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε την Κυριακή τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Vladimir Putin τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού για τον θάνατο εκατοντάδων Ρώσων πολιτών, κατά το χθεσινό αεροπορικό συμβάν.

Διεύρυνση των ερευνών

Οι αιγυπτιακές αρχές διεύρυναν σήμερα τις έρευνές τους ώστε να καλύψουν μεγαλύτερη περιοχή και να εντοπίσουν και τις υπόλοιπες 61 σορούς των συνολικά 224 θυμάτων της χθεσινής αεροπορικής τραγωδίας στο Σινά της Αιγύπτου.

Η περίμετρος των ερευνών επεκτάθηκε σήμερα στα 15 χιλιόμετρα δήλωσε αξιωματικός του στρατού που μετέχει στις έρευνες μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από στρατιωτική βάση στην Χασάνα, στο κέντρο της επαρχίας του Βορείου Σινά, και σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από τον τόπο του δυστυχήματος.

 Σύμφωνα με ανώνυμες πληροφορίες μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 163 σοροί από τους συνολικά 217 επιβάτες και τα 7 μέλη πληρώματος του αεροσκάφους αυτού που έχασαν την ζωή τους στη χθεσινή τραγωδία.

Την ίδια ώρα δικαστικές και κυβερνητικές πηγές στην Αίγυπτο δήλωσαν ότι Αιγύπτιοι και Ρώσοι ειδικοί θα αρχίσουν την εξέταση των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους εντός ωρών.

Η εξέτασή τους θα γίνει στο υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Κάιρο, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο Ρώσους εισαγγελείς, αρμόδιοι για θέματα μεταφορών, ότι η ποιότητα των καυσίμων που είχε το ρωσικό αεροσκάφος ανταποκρινόταν σε όλες τις προδιαγραφές.

Οι ρωσικές αρχές "καθηλώνουν" στο έδαφος τα Airbus A321 της Kogalymavia

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας Rostransnadzor απαγόρευσε στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Kogalymavia να πραγματοποιεί πτήσεις με αεροσκάφη Airbus A321 μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής ενός από αυτά στο Σινά, το Σάββατο, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο πρακτορείο RIA ότι η Kogalymavia δεν έχει λάβει τέτοια εντολή από τις ρωσικές υπηρεσίες.

Παράλληλα πολλές αεροπορικές εταιρείες, ευρωπαϊκές και αραβικές, ανακοίνωσαν ότι αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του βόρειου και κεντρικού Σινά.

Η βρετανική αεροπορική EasyJet ανέφερε στο πρακτορείο Sputnik σήμερα ότι "οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EasyJet" δεν πετούν πάνω από την περιοχή του δυστυχήματος κατόπιν προτροπής του υπουργείου Μεταφορών.

Το Σάββατο, τόσο η EasyJet όσο και η British Airways, είχαν ανακοινώσει ότι δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν σχέδια πτήσεων από και προς το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.

Την ίδια ώρα η Emirates των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Air France και η Lufthansa σταμάτησαν τις πτήσεις πάνω από τη χερσόνησο του Σινά. Άλλες δύο αραβικές εταιρείες, η Air Arabia και η flydubai, τροποποιούν τα δρομολόγιά τους ώστε να αποφεύγουν την περιοχή, για προληπτικούς λόγους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP; Reuters, Sputnik