field_kentriki_fotografia

Πέμπτη μέρα με καταιγίδες - Η «ψυχρή λίμνη» παραμένει πάνω από την Ελλάδα

Η «ψυχρή λίμνη» που προκαλεί βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας μας, αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της αστάθειας για πέμπτη μέρα σήμερα, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα είναι:

- Βροχές και καταιγίδες τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου.

- Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Αν. Στερεάς και της Πελοποννήσου θα είναι έντονα και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.

- Οι καταιγίδες τοπικά σε τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index - RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Ενεργοποίηση του 112 για βόρεια και κεντρική Ελλάδα

Ήδη, ενεργοποιήθηκε το 112, μέσω του οποίου εστάλη μήνυμα στους κατοίκους και παραθεριστές, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καθώς αναμένονται ραγδαία φαινόμενα και με υψηλά ποσά βροχής.

Το μήνυμα από το 112 που εστάλη αναφέρει: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο: Παραθαλάσσιες περιοχές Αν. Μακεδονίας- Θράκης και Κ. Μακεδονίας, νησιά Β. Αιγαίου, Θεσσαλία, Σποράδες, περιοχές Αν Στερεάς Ελλάδας και Εύβοια. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις- Ακολουθείτε οδηγίες των Αρχών.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που ίσχυε, αναβαθμίστηκε την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το οποίο θα ισχύει μέχρι την Παρασκευή 26-08-2022 για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και προβλέπει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Πλημμύρισαν κάμπινγκ στην Σιθωνία-Προβλήματα και στις Σέρρες

Εικόνες που μόνο σε καλοκαίρι δεν παραπέμπουν συνεχίζει να μας δίνει ο Αύγουστος. Καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι, χαλαζοπτώσεις, υδροστρόβιλοι και θερμοκρασίες που θυμίζουν Φθινόπωρο.

Στο επίκεντρο, όπως μεταδίδουν το ertnews, βρέθηκε η Χαλκιδική και ιδιαίτερα Σάρτη, Συκιά, Τορώνη, όπου ρέματα υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα οχήματα να μην μπορούν να περάσουν κυρίως από ιρλανδικές διαβάσεις.

Λίμνες σχημάτισαν τα νερά έξω από σκηνές και τροχόσπιτα σε κάμπινγκ στη Συκιά, ενώ στη Νικήτη τα νερά της βροχής μαζί με λάσπες άλλαξαν την εικόνα της παραλίας. Από την καταιγίδα που συνοδευόταν από έντονη κεραυνική δραστηριότητα, πολύωρες ήταν οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε Τορώνη και Συκιά.

Καταρρακτώδης ήταν η βροχή και στη Νέα Καλλικράτεια, με τους άντρες της τροχαίας να εκτρέπουν την κυκλοφορία λόγω συσσώρευσης νερών στον δρόμο.

Αντιμετωπίζονται σταδιακά τα προβλήματα στη Μακεδονία

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στην Κεντρική Μακεδονία εργάζονται υπηρεσίες και συνεργεία των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με εναλλαγές στην ένταση και τους τόπους εκδήλωσής τους, επηρέασαν περισσότερο περιοχές στις Σέρρες, τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη.

Από χθες έως και σήμερα Πέμπτη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 60 κλήσεις στον νομό Σερρών για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας σε πολίτες. Στον νομό Χαλκιδικής δέχτηκε 20 κλήσεις και σε δύο περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις για την παροχή βοήθειας και μεταφορά ατόμων ασφαλές σημείο.

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν διακοπές ρεύματος στις Σέρρες, τη Χαλκιδική και την Έδεσσα ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης, Νικόλαος Παυλίδης, «αυτή την ώρα δεν υπάρχουν εκτεταμένες βλάβες, έχουν αποκατασταθεί σχεδόν στο σύνολό τους», ενώ χθες το βράδυ «σε 34 περιοχές του νομού Σερρών, λόγω καιρού είχαν διακοπές ρεύματος και συνεργεία εργάστηκαν έως τις 03:00 το πρωί και αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση». Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην Έδεσσα, ενώ σήμερα το πρωί στον νομό Χαλκιδικής υπάρχουν «λίγες, διάσπαρτες μεμονωμένες διακοπές». «Πέντε υποσταθμοί της Πολίχνης στη Θεσσαλονίκης βγήκαν εκτός λειτουργίας νωρίτερα και δεν αποκλείεται κάποια από αυτές τις βλάβες να συνδέεται με την κακοκαιρία, ωστόσο είναι θέμα χρόνου η αποκατάστασή τους», πρόσθεσε ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο οδικό δίκτυο ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ, Χαράλαμπος Στεργιάδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «συνεργεία της Περιφέρειας καθαρίζουν οδικά δίκτυα από φερτά υλικά που “κατέβασαν” οι ισχυρές βροχοπτώσεις, κυρίως στη Χαλκιδική, ενώ από χθες το βράδυ δεν έχουν προκύψει νέα προβλήματα».

Στον δήμο Σιθωνίας, δημοτικές ενότητες του οποίου επλήγησαν περισσότερο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις καταιγίδες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά συνεργεία παραμένουν σε διαρκή επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία και σε ανοιχτή γραμμή με την ΕΜΥ.

«Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι διαδικασίες σταδιακής αποκατάστασης των ζημιών», δήλωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM»,

«Ήδη τα συνεργεία μας βρίσκονται επί ποδός ώστε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές από τις οποίες οι περισσότερες έγιναν στο παραλιακό μέτωπο της Συκιάς και στην Τορώνη. Έχουν δημιουργηθεί μεγάλα ρήγματα, καθώς σχηματίστηκαν τεράστιοι χείμαρροι και δουλειά μας είναι άμεσα να αποκατασταθεί η οδοποιία για την πρόσβαση σε παραλίες αλλά και στα χωράφια και τις κτηνοτροφικές μονάδες».

Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος το μέγεθος των ζημιών είναι ελάχιστο σε σχέση με τον όγκο του νερού και την ένταση των φαινομένων και τις επόμενες ημέρες θα γίνει και αποτίμηση σε ό,τι αφορά στο τουριστικό κομμάτι, αν δηλαδή κάποιοι Έλληνες και ξένοι τουρίστες προτίμησαν να τερματίσουν πρόωρα τη διαμονή τους στην περιοχή, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η ΓΓΠΠ επαναλαμβάνει μια σειρά οδηγιών προς τους πολίτες::

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

- Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

- Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

- Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

- Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

- Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

- Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

- Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

- Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

- Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

- Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

- Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

- Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

- Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

- Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

- Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου, λόγω πλημμυρών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.