Πελώνη: Ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου;

Πελώνη: Ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου;

Να πάρει θέση «αν συμφωνεί με την ποιότητα των σχολίων και του δημοσίου διαλόγου», όπως εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα, μετά τις καταγγελίες του ελληνικού #metoo, κάλεσε η Αρ. Πελώνη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. «Η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, τις οποίες θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης», πρόσθεσε η κα Πελώνη.

«Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στον σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους», τόνισε η κα Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.   

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε συζήτηση πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη στη Βουλή για όλα τα θέματα που αφορούν την επικαιρότητα «με προεξέχον την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου».

«Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», τόνισε η κα Πελώνη.

«Η κυβέρνηση στηρίζει την κα Μενδώνη. Είναι μια καλή υπουργός. Μια ατυχής επικοινωνιακή διαχείριση δεν είναι λόγος για παραίτηση», ανέφερε η κα Πελώνη, επισημαίνοντας πως «αν ο Λιγνάδης είναι επικίνδυνος άνθρωπος, θα το κρίνει η δικαιοσύνη.

Ο κ. Λιγνάδης υπέβαλε την παραίτησή του στις 6 Φεβρουαρίου και έγινε αμέσως δεκτή, υπενθύμισε η κα Πελώνη, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί «αν συμφωνεί με το χασταγκ "νδ_παιδεραστές"», καθώς και με την ποιότητα των σχολίων και του δημόσιου διαλόγου, και όλα τα κόμματα να προστατεύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. «Να τοποθετηθούν», σημείωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, αν αυτό είναι το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου που θέλουμε, αν συμφωνούν με επάνοδο που θυμίζει αντιμνημονιακά χρόνια, κρεμάλες και συνολική ισοπέδωση». 

«Δυστυχώς», τόνισε η κα Πελώνη, «μέρος της αντιπολίτευσης επιλέγει να σύρει στο βούρκο την πολιτική αντιπαράθεση. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγουν τον κατήφορο της χυδαιότητας, είδαμε οχετό μηνυμάτων από κουκουλοφόρους του διαδικτύου».

Αναφερόμενη σε «αποτρόπαιες πράξεις» που έρχονται στο προσκήνιο μετά τις καταγγελίες θυμάτων, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό, να μη φοβηθεί».

Και πρόσθεσε «Η έκρηξη του #metoo στη χώρα μας έγινε μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σε ημερίδα με τον τίτλο ‘Σπάσε τη σιωπή' που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μια γενναία πράξη για την οποία τη συνεχάρη ο πρωθυπουργός ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να μιλήσουν δημόσια, να καταγγείλουν περιστατικά καταχρηστικής βίας και κακοποίησης και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη».

Όπως τόνισε η κα Πελώνη, «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Η ελληνική κοινωνία είναι κοινωνία αρχών και αξιών που απορρίπτει κάθε μορφή βίας και κακοποίησης απ' όποιον κι αν προέρχεται. Ακούμε τα θύματα. Τα στηρίζουμε. Το κράτος δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει. Να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων αντί της σιωπής και της συγκάλυψης».

Και όλα αυτά, όπως είπε, «για να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν. Και να προληφθούν και αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο κανένας δεν θα μπορεί αστόχαστα και χωρίς συνέπειες να περνά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές».

Σε ερώτηση για ποιο λόγο η κυβέρνηση πριν από μία εβδομάδα απέδωσε προσωπικούς λόγους στην παραίτηση Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο, ενώ έχει κατατεθεί μήνυση, η κα Πελώνη απάντησε «γιατί ο υπό κατηγορία πλέον κ. Λιγνάδης εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του στην επιστολή του, η οποία έγινε αμέσως δεκτή».

Δείτε την ενημέρωση