Πατέλης: Εθνικός μας στόχος η επενδυτική βαθμίδα

Πατέλης: Εθνικός μας στόχος η επενδυτική βαθμίδα

«Έχουμε έναν εθνικό στόχο, αυτόν της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Μια βαθμίδα που θα ξεκλειδώσει χαρτοφυλάκια τρισεκατομμυρίων κεφαλαίων που σήμερα δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα διότι δεν τους επιτρέπεται. Αλλά κυρίως μια σφραγίδα αξιοπιστίας που θα μας βάλει στο κλαμπ των πιο ισχυρών χωρών» επισημαίνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

«Αν η πανδημία του 2020-2021 ήταν η ευκαιρία για την Ελλάδα να «σπάσει» την αρνητική εικόνα που είχε μείνει ως κατάλοιπο της κρίσης, η παγκόσμια νομισματική σύσφιγξη του 2022-2023 θα είναι ευκαιρία να αποδείξουμε σε όλους ότι η χώρα μας μπορεί να είναι συνετή δημοσιονομικά αλλά και να διαχειριστεί και να αντέξει τέτοια σοκ», τονίζει ο προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο του πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας ότι «η δημοσιονομική σταθερότητα είναι η βάση της οικονομικής ανάπτυξης. Δεν θα διακινδυνεύσουμε τη μεσοπρόθεσμη αξιοπιστία μας για βραχυπρόθεσμα οφέλη».

 Παράλληλα, ο κ. Πατέλης υπογραμμίζει ότι «μερικές από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο –όπως αυτή της μείωσης ΦΠΑ– έχουν τα δικά τους ζητήματα. Προσωρινή μείωση πιθανώς να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις. Και θα δημιουργούσε πρόβλημα όταν ο ΦΠΑ επανερχόταν στα σημερινά επίπεδα. Μόνιμη μείωση θα είχε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Ενώ δεν είναι στοχευμένη στους πιο ευάλωτους. Και η Ελλάδα εισάγει πετρέλαιο».

Τέλος, σχετικά με τη μείωση έμμεσων φόρων κατανάλωσης, ο προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο του πρωθυπουργού σημειώνει ότι αυτή «δεν αποτέλεσε κεντρική επιλογή ούτε τη δεκαετία του ’80, όταν το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο. Η χώρα μας έχει πικρή εμπειρία από τον πληθωρισμό και τα διαδοχικά προγράμματα λιτότητας εκείνης της δεκαετίας».

«Η πολιτική μας οφείλει να είναι συνετή και μετρημένη. Δεν πρέπει να πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε», καταλήγει ο κ. Πατέλης.