Partygate: Συγγνώμη από Βρετανό πρωθυπουργό και ΥΠΟΙΚ μετά τα πρόστιμα αλλά καμία παραίτηση

Partygate: Συγγνώμη από Βρετανό πρωθυπουργό και ΥΠΟΙΚ μετά τα πρόστιμα αλλά καμία παραίτηση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη, αλλά αψήφησε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί την Τρίτη, αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων καραντίνας λόγω κορωνοϊού, καθώς παραβρέθηκε σε συγκέντρωση στο γραφείο του για τον εορτασμό των γενεθλίων του.

Ο Τζόνσον είπε ότι οι άνθρωποι είχαν το δικαίωμα να περιμένουν καλύτερα πράγματα από αυτόν.

"Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι παραβίασα τους κανόνες. Τώρα αποδέχομαι ταπεινά ότι το έκανα", δήλωσε ο Τζόνσον σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters «Νομίζω ότι το καλύτερο πράγμα που μπορώ να κάνω τώρα είναι, αφού διευθετήσω το πρόστιμο, είναι να επικεντρωθώ στη δουλειά και αυτό θα κάνω», προσέθεσε. 

Η αστυνομία διερευνά 12 συγκεντρώσεις στα γραφεία της Downing Street και στο γραφείο του υπουργικού συμβουλίου, μετά από  εσωτερική έρευνα που διαπίστωσε ότι το προσωπικό του είχε  συμμετάσχει σε παράνομα πάρτι  με αλκοόλ.

Ο Τζόνσον είπε ότι είχε παρευρεθεί σε ορισμένες από τις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν όταν η κοινωνική ανάμειξη ήταν εντελώς απαγορευμένη, αλλά πάντα αρνιόταν ότι εν γνώσει του διέπραξε οποιαδήποτε αδικοπραγία. Το πρόστιμο που ανακοινώθηκε την Τρίτη τόσο για τον Τζόνσον όσο και για τον Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, σχετίζεται με ένα πάρτι που διοργανώθηκε για τα γενέθλιά του, τον Ιούνιο του 2020, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

«Η Μητροπολική Αστυνομία διευκρίνισε ότι το ειδοποιητήριο για πρόστιμο που εκδόθηκε εις βάρος του πρωθυπουργού σχετίζεται με το ακόλουθο περιστατικό: Στις 19 Ιουνίου 2020 στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, μεταξύ 14:00 και 15:00, συμμετείχατε σε μια συγκέντρωση δύο ή περισσότερων ατόμων σε εσωτερικούς χώρους στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ 10», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

«Καταλαβαίνω τον θυμό που πολλοί θα αισθανθούν επειδή εγώ ο ίδιος δεν κατάφερα να τηρήσω όταν τηρήσω  τους κανόνες που η κυβέρνηση που ηγούμαι είχε εισαγάγει για να προστατεύσει το κοινό», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη από την εξοχική κατοικία του στο Τσέκερς.

Και από την πλευρά του, ο  υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ ζήτησε «ανεπιφύλακτα συγγνώμη» για την παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοιού. «Λυπάμαι βαθιά για την απογοήτευση και τον θυμό που προκλήθηκε και λυπάμαι», είπε σε δήλωσή του την Τρίτη.

Διαβάστε Περισσότερα