Παραίτηση του υπουργού Οικονομίας του Ισραήλ

Παραίτηση του υπουργού Οικονομίας του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Άριε Ντέρι, γεγονός που αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου από μια κοινοπραξία στην οποία μετέχει και ο αμερικανικός όμιλος Noble Energy.

"Ο υπουργός Ντέρι μου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομίας, το οποίο θα αναλάβω εγώ και έχω την πρόθεση να επικυρώσω τη συμφωνία" ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η συμφωνία για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά του Ισραήλ, έχει μπλοκάρει εδώ και μήνες λόγω των αντιρρήσεων που προέβαλε σε πρώτη φάση η Αρχή Ανταγωνισμού και κατόπιν ο υπουργός Οικονομίας.

"Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα για να προχωρήσουμε στην τροφοδοσία του Ισραήλ με φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο θα αποτελέσει τη βασική κινητήρια δύναμη για το Ισραήλ τα επόμενα χρόνια", συνέχισε ο Νετανιάχου επισημαίνοντας ότι η συμφωνία "διασφαλίζει την ενεργειακή ανεξαρτησία" της χώρας.

Η Noble Energy και η ισραηλινή Delek Group εκμεταλλεύονται από κοινού, από το 2013, το κοίτασμα του Ταμάρ που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Χάιφας. Θα συνεργαστούν επίσης για την εκμετάλλευση του Λεβιάθαν, ενός τεράστιου κοιτάσματος στην ίδια περιοχή, όταν αρχίσουν να εξαντλούνται τα αποθέματα του Ταμάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ