Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά για τους βαθμούς σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά για τους βαθμούς σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Αναρτήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας τα στατιστικά των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία όπως τα δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας. 

Παράλληλο Μηχανογραφικό


Με το νομοσχέδιο για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα για την υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ (ΔΙΕΚ). Στόχος είναι η ανάδειξη της ΕΕΚ ως μια απολύτως βιώσιμη εναλλακτική διαδρομή, με επαγγελματικές προοπτικές. 

Ήδη από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, κατά τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού, θα παρουσιάζονται στους υποψηφίους 2 ισοβαρείς επιλογές: κατάθεση τυπικού μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ ή/και κατάθεση παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή σε ΔΙΕΚ. Πρόκειται δηλαδή για ταυτόχρονες διαδικασίες.

Η εγγραφή σε ΔΙΕΚ γίνεται βάσει του απολυτηρίου του υποψηφίου και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Στα ΔΙΕΚ παρέχονται πάνω από 120 ειδικότητες που αντιστοιχούν σε ομάδες προσανατολισμού, όπως: Τεχνολογικών Εφαρμογών, Διοίκησης & Οικονομίας, Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Εφαρμογών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Υγείας και Πρόνοιας, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας. Στο Παράλληλο Μηχανογραφικό θα συμπεριλαμβάνονται αρχικά πάνω από 50 επιλεγμένες ειδικότητες υψηλής ζήτησης από τους απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε ειδικότητες που ζητούνται από αγορά εργασίας και σε νέες σύγχρονες ειδικότητες.

Ενδεικτικά, ιδιαιτέρως δημοφιλείς είναι οι ειδικότητες τεχνικού μαγειρικής τέχνης (chef), τεχνικού τουριστικών μονάδων & επιχειρήσεων φιλοξενίας, βοηθού φαρμακείου, βοηθού νοσηλευτικής γενικής νοσηλείας, καθώς και τεχνικού εφαρμογών πληροφορικής (πολυμέσα/web designer – developer/video games).