Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Να σταματήσουν οι εντάσεις
Τουρκικά ΜΜΕ

Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Να σταματήσουν οι εντάσεις

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο στο περιθώριο συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και συζήτησαν τη διατήρηση του διαλόγου για την εκτόνωση των εντάσεων που έχουν αυξηθεί πρόσφατα. 

Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας,  υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της εστίασης σε θετική ατζέντα που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, τη σημασία μείωσης των εντάσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός TRT Haber ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν για τη διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας για την επίλυση προβλημάτων και συμφώνησαν στην εστίαση στις θετικές διμερείς ατζέντες μπορεί να συμβάλλει στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η ολιγόλεπτη συνομιλία των δύο ομολόγων έλαβε χώρα μετά την οικογενειακή φωτογραφία στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά αν συνεχίσετε την ίδια πολιτική τόσο σε ρητορική όσο και στο πεδίο. Δεν μπορεί να λέτε κάθε μέρα τόσα και να κάνετε υπερπήσεις και παραβιάσεις»  δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας στην σύντομη συνάντηση των δύο ανδρών, που κράτησε μόλις 4 λεπτά.  

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Άμυνας ο Χ. Ακάρ ήταν αυτός που προσέγγισε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας.

AP

Όλα αυτά εν μέσω μιας συνεχιζόμενης κλιμάκωσης τον τελευταίο καιρό από πλευράς Τουρκίας με διάφορες δηλώσεις όσον αφορά στις μεταξύ μας σχέσεις.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη σοβαρό επεισόδιο έλαβε χώρα ανάμεσα σε Έλληνες βουλευτές και τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, με τον Χουλουσί Ακάρ να αποχωρεί εκνευρισμένος δηλώνοντας ότι δεν θέλει να ακούσει άλλα «από τους Έλληνες».

Πάντως, λίγες ώρες μετά την έντονη αντιπαράθεση που είχε με τους Έλληνες βουλευτές στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έριξε τους τόνους μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Αναλυτικά, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες, όπως οι διερευνητικές επαφές, και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters