Παγώνη: Αυξάνονται οι νοσηλείες εκτός Covid - Δύσκολο να γίνει το καρναβάλι

Παγώνη: Αυξάνονται οι νοσηλείες εκτός Covid - Δύσκολο να γίνει το καρναβάλι

Την αύξηση των νοσηλειών ασθενών non Covid στις τελευταίες εφημερίες, επισήμανε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε σε πολλά νοσοκομεία μπήκαν ράντζα προκειμένου να χειρουργηθούν ή να διαγνωστούν για ασθένειες που παρουσίασαν. Μάλιστα ανέφερε ότι υπήρχαν περιπτώσεις που τα χειρουργεία καθηστέρησαν έως και οκτώ μήνες, καθώς προτεραιότητα είχαν οι ασθενείς με κορονοϊό.

Όπως εξήγησε, η καθυστέρηση σε διαγνώσεις και χειρουργεία, οφείλεται στο γεγονός πως πολλά τμήματα μετατράπηκαν σε κλινικές Covid, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα κρεβάτια να μην είναι διαθέσιμα για τους non Covid ασθενείς και να πρέπει να μπουν σε ράντζο και πολλές φορές να πάνε πίσω τα χειρουργεία τους.

“Το τελευταίο διάστημα, μετά από δύο χρόνια, τα πράγματα έχουν αλλάξει” επισήμανε και ανέφερε πως “στις αρχές της πανδημίας άνθρωποι με σοβαρά νοσήματα από φόβο να μπουν στο νοσοκομείο και να κολλήσουν κορονοϊό αμελούσαν τη θεραπεία τους”.

Αποκλιμάκωση των δεικτών - Χαλάρωση των μέτρων

Η κ. Παγώνη ανέφερε ότι θα εξακολουθήσει να είναι υψηλός ο δείκτης των απωλειών από επιπλοκές του κορονοϊού, για ακόμα δύο με τρεις εβδομάδες ενώ η μείωσή του θα είναι σταδιακή με πολύ αργούς ρυθμούς.

Αναφορικά με τη χαλάρωση των μέτρων με αφορμή και της εισόδου στη χώρα των τουριστών, μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού και χωρίς τεστ ανέφερε ότι σταδιακά τα μέτρα θα χαλαρώνουν αλλά χρειάζεται προσοχή από όλους, όπως στην ψυχαγωγία με την επιστροφή της μουσικής, όπου, όπως επισήμανε θα πρέπει οι θαμώνες να τηρούν τα μέτρα και να παραμένουν καθήμενοι, προκειμένου να μην ενσκήψουν προβλήματα στα μαγαζιά.

Για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Αναφερόμενη στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ θεώρησε πάρα πολύ δύσκολο το να γίνουν, εξαιτίας του συνωστισμού που υπάρχει στα καρναβάλια. Όπως είπε, θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, αν και με μάσκα, ο ένας δίπλα στον άλλον, όταν μάλιστα υπάρχουν και κάποιοι ασυμπτωματικοί, οι οποίοι θα μεταδίδουν τον ιό.

“Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και στις παρελάσεις εάν γίνουν, γιατί δεν ξέρω τι θα εισηγηθεί η επιτροπή” τόνισε. “Έχουμε 20 ημέρες έως τότε, να δούμε πως θα είναι οι δείκτες της πανδημίας, ιδιαίτερα οι σκληροί, για να αποφασιστεί εάν θα γίνουν ή όχι οι παρελάσεις” συμπλήρωσε.

Τα νέα εμβόλια

Όσον αφορά στα νέα εμβόλια που αναμένονται στη  χώρα μας η κ. Παγώνη ανέφερε ότι “υπάρχουν ομάδες που περίμεναν να πρωτεϊνικά εμβόλια της Novavax και της Sanofi που έρχεται αργότερα, για να εμβολιαστούν”. Ωστόσο επανέλαβε πως “το εμβόλιο mRNA παραμένει για μικρό διάστημα στον οργανισμό μας και είναι απόλυτα ασφαλές.

Επιπλέον, απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση στους άνω των 60 να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου ή και τα καινούρια πρωτεϊνικά εμβόλια.

“Η τρίτη δόση ενισχύει ακόμη περισσότερο την άμυνα του οργανισμού, με πολύ περισσότερα αντισώματα και έναντι των υποπαραλλαγών της Όμικρον” σημείωσε. “Εάν έχεις εμβολιαστεί με την τρίτη δόση και ασθενήσεις από την Όμικρον, παίρνεις οδηγίες στο νοσοκομείο και πας στο σπίτι σου. Δεν νοσηλεύεσαι” υπογράμμισε.