P. Gentiloni: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μεγαλύτερη αυτονομία για Λομβαρδία και Βένετο

P. Gentiloni: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μεγαλύτερη αυτονομία για Λομβαρδία και Βένετο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος για διαπραγματεύσεις με την Λομβαρδία και το Βένετο, αφού οι δύο πλούσιες περιφέρειες ψήφισαν συντριπτικά υπέρ μεγαλύτερης αυτονομίας, υιοθετώντας διαμετρικά αντίθετη στάση σε σύγκριση με ό,τι συνέβη στην Ισπανία.

Διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να δημιουργηθεί δράμα από τα πρόσφατα δημοψηφίσματα, ο Gentiloni δήλωσε ότι πρόκειται για διάλογο που θα κάνει την Ιταλία να λειτουργήσει καλύτερα. «Δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση την Ιταλία και την ενότητά της», ανέφερε ο Gentiloni κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στη Βενετία, την πρωτεύουσα της βορειοανατολικής περιοχής του Βένετο.

Σε αντίθεση με το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλονία, το οποίο προκάλεσε πολιτική κρίση στην Ισπανία, τα δημοψηφίσματα στην Ιταλία θεωρούνται απολύτως νόμιμα αλλά όχι δεσμευτικά για τη Ρώμη.

«Η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει πτυχές αυτού του ζητήματος. Θα είναι μια πολύπλοκη συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει σε πέντε λεπτά», πρόσθεσε.

Στην Ιταλία, οι περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να ζητούν περισσότερα δικαιώματα σε 23 τομείς, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος, των υποδομών, της υγείας και της εκπαίδευσης. Ωστόσο οι πιο λεπτές διαπραγματεύσεις θα γίνουν πάνω σε ζητήματα φορολογίας. Είναι ενδεικτικό ότι το Βένετο ζητά να διαχειρίζεται αυτόνομα το 90% του συνόλου των φόρων που συγκεντρώνονται στην επικράτειά του.

Μεταξύ των 20 περιφερειών της Ιταλίας, η Λομβαρδία και το Βένετο αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας και φιλοξενούν περίπου το 25% του πληθυσμού της.

Με τη σειρά τους οι φτωχότερες, λιγότερο ανεπτυγμένες νότιες περιφέρειες της Ιταλίας ανησυχούν ότι θα λάβουν μικρότερη χρηματοδότηση στο μέλλον εάν η Λομβαρδία και το Βένετο διατηρούν στην επικράτειά τους τα περισσότερα από τα φορολογικά τους έσοδα.