Ουκρανία: Οι εξαγωγές σιτηρών θα ξεπεράσουν το 50% του προπολεμικού επιπέδου έως τέλη Αυγούστου

Ουκρανία: Οι εξαγωγές σιτηρών θα ξεπεράσουν το 50% του προπολεμικού επιπέδου έως τέλη Αυγούστου

Οι εξαγωγές της Ουκρανίας σε σιτηρά και ελαιούχους σπόρους θα μπορούσαν να φτάσουν τους 4 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος Αυγούστου, που είναι περισσότερο από το 50% του προπολεμικού επιπέδου, ανέφερε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Παν-Ουκρανικού Αγροτικού Συμβουλίου, Ντένις Μαρτσούκ κατά τη διάρκεια ενός πανεθνικού τηλεμαραθώνιου στα ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια, σύμφωνα με την Ukrinform.

«Τον Ιούλιο, καταφέραμε να μεταφέρουμε σχεδόν 3 εκατομμύρια τόνους. Τον Αύγουστο, έχουμε ήδη εξάγει 670.000 τόνους. Δηλαδή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Αυγούστου, μπορούμε να φτάσουμε σε ποσοστό περίπου 4 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και ελαιούχων σπόρων. Αυτό είναι ακόμη περισσότερο από το 50% του προπολεμικού επιπέδου», δήλωσε χαρακτηριστικά .

Υπενθύμισε επίσης ότι πέρυσι, χρησιμοποιώντας διάφορα κανάλια logistics, η Ουκρανία εξήγαγε περίπου 6 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων κάθε μήνα. Ως εκ τούτου, η επανέναρξη της ναυτιλίας μέσω των λιμανιών της Μεγάλης Οδησσού θα συμβάλει στην αύξηση του εξαγωγικού δυναμικού.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι, έχοντας θαλάσσια λιμάνια, πέρυσι φορτώναμε περίπου 6 εκατομμύρια τόνους κάθε μήνα. Επομένως, αυξάνεται η δυνατότητα χρήσης διαφόρων εξαγωγικών οδών»

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το μόνο ζήτημα είναι η διασφάλιση της ασφαλούς κίνησης των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. 27 πλοία έχουν ήδη εγκαταλείψει τα λιμάνια μας. Άλλα 18 πλοία είναι ελλιμενισμένα για φόρτωση και 40 έχουν κάνει αίτηση εισόδου» και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε να φτάσουμε στο προπολεμικό επίπεδο, πρέπει να φορτώνουμε περίπου 80-100 πλοία κάθε μήνα μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας». 

Όπως αναφέρθηκε, 20 ημέρες από την έναρξη του «διαδρόμου σιτηρών», 27 πλοία που μετέφεραν συνολικά 670.000 τόνους αγροτικών προϊόντων έφυγαν από τα ουκρανικά λιμάνια.

Στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, η Ουκρανία, η Τουρκία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπέγραψαν την Πρωτοβουλία για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών και προϊόντων διατροφής από τα λιμάνια της Οδησσού, του Ιλλιτσίβσκ και του Pivdennyi.