Ουκρανία: Εξασφάλισε διετές «πάγωμα» του εξωτερικού της χρέους

Ουκρανία: Εξασφάλισε διετές «πάγωμα» του εξωτερικού της χρέους

Οι πιστωτές της Ουκρανίας στο εξωτερικό έκαναν δεκτό το αίτημά της για διετές πάγωμα των πληρωμών σε διεθνή ομόλογα αξίας σχεδόν 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ρυθμιστική κατάθεση που έγινε την Τετάρτη, μια κίνηση που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία.

Χωρίς σημάδια ειρήνης ή κατάπαυσης του πυρός στον ορίζοντα, σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, οι πιστωτές στο 75% του εκκρεμούς συνόλου συμφώνησαν με την πρόταση του Κιέβου.

«Η Ουκρανία θα εξοικονομήσει σχεδόν 6 δισ.δολάρια για πληρωμές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ. «Αυτά τα κεφάλαια θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα, να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα της ουκρανικής οικονομίας και να βελτιώσουμε τη δύναμη του στρατού μας», πρόσθεσε.

«Το πάγωμα του χρέους για δύο χρόνια είναι λογικό γιατί ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει σύντομα, η κατάσταση της Ουκρανίας δεν πρόκειται να βελτιωθεί από τη μια μέρα στην άλλη», σχολίασε ο Stuart Culverhouse, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία ερευνών Tellimer με έδρα το Λονδίνο.

Με την Ουκρανία να αντιμετωπίζει μια εκτιμώμενη οικονομική συρρίκνωση έως και 45% το 2022, οι διμερείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, έδωσαν τη συγκαταθέση τους για καθυστέρηση αποπληρωμής του χρέους, συμφωνώντας να αναστείλει η Ουκρανία τις πληρωμές μέχρι το τέλος του 2023. Διαβάστε την πλήρη ιστορία

Τα διεθνή αποθέματα της Ουκρανίας μειώθηκαν από 28,1 δισ. δολάρια τον Μάρτιο σε 22,4 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουλίου.

Με μηνιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα 5 δισ. δολαρίων, η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένη χρηματοδότηση από δυτικούς συμμάχους και πολυμερείς δανειστές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μέχρι στιγμής έχει λάβει 12,7 δισ. δολάρια σε δάνεια και επιχορηγήσεις, δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι θα παράσχουν επιπλέον 4,5 δισ. δολάρια στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, ανεβάζοντας τη συνολική δημοσιονομική της στήριξη στα 8,5 δισεκατομμύρια.

Η Ουκρανία σκοπεύει επίσης να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ 15-20 δισ.δολαρίων για να βοηθήσει στη στήριξη της οικονομίας της, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας και η κυβέρνηση αναμένει να λάβει αυτή τη βοήθεια πριν από το τέλος του έτους.