Ουκρανία: Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος- Συνελήφθησαν 24 Ουκρανοί ναύτες

Ουκρανία: Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος- Συνελήφθησαν 24 Ουκρανοί ναύτες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα επιβολής στρατιωτικού νόμου, ενώ από  νωρίς σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν τεθεί σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία.

Την απόφαση ενέκρινε η Βερχόβνα Ράντα, η Βουλή της Ουκρανίας και ο στρατιωτικός νόμος θα έχει ισχύ τριάντα ημερών.

Μετά «την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου (...) διέταξε όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της κρίσης στο στενό του Κερτς, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου καθ'' άπασα την ουκρανική επικράτεια για 60 ημέρες, πρόταση που ενέκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Παράλληλα, μια πολύ επικίνδυνη πρόκληση εκ μέρους του Κιέβου χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με το Tass, ο Ντ. Πέσκοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη πρόκληση, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και έρευνα».

Ακόμη, σημειώνεται πως οι αρχές της Ρωσίας άνοιξαν ξανά το στενό του Κερτς, κοντά στην Κριμαία, για τη ναυσιπλοΐα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον γενικό διευθυντή της εταιρείας των λιμένων της Κριμαίας, τον Αλεξέι Βολκόφ.

Σύλληψη 24 Ουκρανών Ναυτών 

Τη σύλληψη 24 Ουκρανών ναυτών που βρίσκονταν χθες πάνω στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς ανακοίνωσε η Ρωσία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Η Κομισιόν καλεί τη Ρωσία να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία συνέλαβε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Ένωση δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και είπε πως η Ρωσία υποχρεούται να ξεμπλοκάρει άμεσα τον Πορθμό Κερτς. «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη» το περιστατικό, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Σ. Λαβρόφ: Επικίνδυνες μεθόδους χρησιμοποιεί το Κίεβο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι «μετέρχεται επικίνδυνων μεθόδων» στον Πορθμό Κερτς.

«Μία παραβίαση σημειώθηκε και επικίνδυνες μέθοδοι χρησιμοποιούνται επιπροσθέτως. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει και δημιούργησε απειλή και κινδύνους για την ομαλή μετακίνηση πλοίων σε αυτόν τον ναυτικό δίαυλο», ανάμεσα στην Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκοπίμως το περιστατικό στον Πορθμό Κερτς, κοντά στην Κριμαία, όπου η Ρωσία συνέλαβε τρία ουκρανικά πλοία.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα καλέσει ανώτατο ουκρανό διπλωμάτη για να διαμαρτυρηθεί για το συμβάν.

ΗΠΑ κατήγγειλαν στο Σ.Α. του ΟΗΕ τις «παράνομες ενέργειες» της Ρωσίας

Κάνοντας λόγο για «εξωφρενική παραβίαση της ουκρανικής επικράτειας», η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι κατήγγειλε σήμερα την «παράνομη» ενέργεια της Ρωσίας, μετά τη σύλληψη των ουκρανικών πλοίων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτή η συμπεριφορά καθιστά «αδύνατη» μια «φυσιολογική σχέση» μεταξύ Ουάσιγκτον- Μόσχας.

«Όπως το έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της χώρας μου, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας φυσιολογικής σχέσης με τη Ρωσία. Όμως, παράνομες ενέργειες όπως αυτή καθιστούν αυτό αδύνατο» υπογράμμισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, στην έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε η Ουκρανία.

Η Νίκι Χέιλι κάλεσε επίσης τη Ρωσία «να ελευθερώσει» τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους.

ουκρανία

Η πορεία των ουκρανικών πλοίων

Μήνυμα ΝΑΤΟ σε Μόσχα: Απελευθερώστε τα ουκρανικά πλοία και τους συλληφθέντες

Προτροπή στη Ρωσία να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία και τα συλληφθέντα μέλη του πληρώματος απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τις ενέργειες της Μόσχας.

«Αυτό που είδαμε χθες ήταν πολύ σοβαρό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Στόλτενμπεργκ μετά από μια επείγουσα συνάντηση του ΝΑΤΟ που διεξήχθη με αίτημα της Ουκρανίας, που δεν αποτελεί μέλος της Βορειοανατολικής Συμμαχίας.

«Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για την χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια σε ουκρανικά πλοία και το πλήρωμα, οπότε καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα τους Ουκρανούς ναύτες και τα πλοία που κατάσχεσε χθες», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Όλοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν πλήρη στήριξη για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την κυριαρχία της», σημείωσε καταληκτικά.

Ουκρανοί εθνικιστές διαδηλώνουν μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο

Ουκρανοί εθνικιστές διαδήλωσαν μπροστά στο κτίριο του προξενείου της Ρωσίας στο Λβιβ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων που κατόπιν κύλησαν ως τον φράκτη που περιβάλλει το κτίριο της διπλωματικής αποστολής, μετέδωσε ουκρανικός τηλεοπτικός σταθμός.

«Ακτιβιστές καίνε ελαστικά αυτοκινήτων μπροστά στο ρωσικό προξενείο στο Λβιβ», μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλι 24». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για μέλη εθνικιστικών οργανώσεων που διαμαρτύρονται για τα γεγονότα στο στενό του Κερτς.

Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Και σε αυτή τη διαδήλωση, ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων. Οι διαδηλωτές σφυροκόπησαν το κτίριο με δεκάδες καπνογόνα, αλλά η προσπάθεια τους να βάλουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και κατόπιν να τα κυλήσουν προς το κτίριο εμποδίστηκε από την αστυνομία.

Την ίδια ώρα Ουκρανοί έχουν συγκεντρωθεί και στο αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού στην Οδησσό όπου τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της χώρας σε ένδειξη συμπαράστασης στους ναυτικούς που είναι είναι κράτηση. 

Καταδικάζουν την Ρωσική επιθετικότητα οι Ευρωπαίοι 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ απεύθυναν έκκληση για «αποκλιμάκωση» στη θάλασσα του Αζόφ και ζήτησαν από τη Μόσχα να «αποκαταστήσει την ελευθερία διέλευσης» από τον πορθμό του Κερτς.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στον πορθμό του Κερτς και καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης» επισήμανε η ΕΕ σε δελτίο τύπου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε την ρωσική συμπεριφορά στην θάλασσα του Αζόφ, δηλώνοντας συμπαράσταση στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χαϊκό Μάας δήλωσε για την Ουκρανία «Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία: δεν είναι αποδεκτός ένας ρωσικός αποκλεισμός στην είσοδο της Αζοφικής θάλασσας, είναι σημαντικό να αρθεί αυτός ο αποκλεισμός και καλούμε και τις δύο πλευρές να αποσυρθούν».

Διαβάστε ακόμα:

- Ένταση στην Κριμαία: Ρωσικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον ουκρανικών και τα κατέλαβαν

- Διεθνείς αντιδράσεις για την ένταση Ρωσίας - Ουκρανίας