Ουκρανία: Απομακρύνθηκαν όλοι οι άμαχοι από το Αζοφστάλ

Ουκρανία: Απομακρύνθηκαν όλοι οι άμαχοι από το Αζοφστάλ

Όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Μαριούπολη τελείωσε», έγραψε η Ιρίνα Βερεσούκ στο Telegram.

«Η εντολή του προέδρου (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) εκτελέστηκε: όλες οι γυναίκες, όλα τα παιδιά και όλοι οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ. Αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη ολοκληρώθηκε», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ.

Δεν είναι σαφές, με βάση την ανακοίνωση της Βέρεσουκ, αν άμαχοι άνδρες παραμένουν στο βιομηχανικό συγκρότημα.

Την Παρασκευή, 50 άνθρωποι, οι πιο ευάλωτοι άμαχοι, κατάφεραν να φύγουν από το χαλυβουργείο.

Αυτές οι επιχειρήσεις, που διεξάγονταν εδώ και μία εβδομάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, επέτρεψαν σε περίπου 500 αμάχους να φύγουν, σύμφωνα με το Κίεβο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ωστόσο το πρωί ότι «ο εχθρός δεν σταμάτησε την επίθεση» καθώς «μπλοκάρει» ακόμη όσους υπερασπίζονται το Αζοφστάλ. Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν χθες στο εργοστάσιο, παρά την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που κήρυξαν μονομερώς την Πέμπτη.

Η Μαριούπολη, που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 500.000 κατοίκους, έχει σχεδόν σβηστεί από τον χάρτη έπειτα από δύο μήνες πολιορκίας και βομβαρδισμών.

Στόχος πυραυλικών επιθέσεων έγιναν σήμερα πολλές άλλες περιοχές. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιήθηκαν «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» και καταστράφηκαν ουκρανικά αεροσκάφη στα αεροδρόμια των περιοχών Αρτσίζ, Οδησσού και Βοζνεσένσκ ενώ πύραυλοι Iskander έπληξαν αμερικανικό και ευρωπαϊκό οπλισμό κοντά στο Χάρκοβο. Πύραυλοι έπεσαν επίσης στο Μικολάγιφ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ πλήγματα αναφέρθηκαν χθες και σήμερα γύρω από το Ντονέτσκ.

Το τελευταίο 24ωρο οι Ρώσοι πέτυχαν περιορισμένης έκτασης εδαφικά κέρδη γύρω από το Σεβεροντονέτσκ, μια από τις κυριότερες πόλεις του Ντονμπάς που παραμένει στα χέρια των Ουκρανών.

Αντιθέτως, στο Χάρκοβο, η ουκρανική αντεπίθεση φαίνεται ότι αποδίδει, με την κατάληψη πολλών ρωσικών θέσεων στα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης.

Εξάλλου, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό διαβεβαίωσε ότι κατέστρεψε κοντά στο Φιδονήσι ένα ρωσικό αποβατικό, χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2, τουρκικής κατασκευής. Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαίωσει ακόμη αυτήν την πληροφορία.

Συνεχής ενημέρωση

23:08 Ζελένσκι: Περισσότεροι από 300 άμαχοι διασώθηκαν από το Αζοφστάλ

Περισσότεροι από 300 άμαχοι διασώθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, το οποίο σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και πολλές εβδομάδες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το βράδυ του Σαββάτου.

22:43 Επικεφαλής CIA: Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Η CIA δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο με την Ουκρανία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών, Μπιλ Μπερνς.

«Δεν βλέπουμε σε αυτό το στάδιο, ως υπηρεσία πληροφοριών, συγκεκριμένες αποδείξεις που να δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει την ανάπτυξή ή ακόμη και την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων» ανέφερε σε ένα φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα «Financial Times».

«Δεδομένων των φιλοπολεμικών δηλώσεων (…) που ακούσαμε εκ μέρους Ρώσων ηγετικών στελεχών, δεν μπορούμε να πάρουμε ελαφρά αυτές τις πιθανότητες», πρόσθεσε ωστόσο ο Μπερνς, τονίζοντας ότι η CIA παρακολουθεί στενά το θέμα.

22:31 Το ρωσικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Σε ανάρτηση στο διαδίκτυο το υπουργείο ανέφερε ότι συνολικά 51 άνθρωποι διασώθηκαν κατά την τριήμερη επιχείρηση που ξεκίνησε την Πέμπτη. Σήμερα απομακρύνθηκε μόνο ένας.

Οι διασωθέντες είναι 18 άνδρες, 22 γυναίκες και 11 παιδιά, σύμφωνα με τη Μόσχα.

22:15 Γκεμπρεγέσους: Στο πλευρό των Ουκρανών ο ΠΟΥ - 200 ρωσικές επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε σήμερα στους Ουκρανούς, από το Κίεβο όπου βρίσκεται, ότι ο ΠΟΥ στέκεται στο πλευρό τους και κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον της γειτονικής της χώρας.

«Το μήνυμά μου προς όλον τον λαό της Ουκρανίας είναι το εξής: ο ΠΟΥ στέκει στο πλευρό σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκεμπρεγέσους.

21:56 Οι Ρώσοι έπληξαν με έξι πυραύλους την Οδησσό - Υποστηρίζουν ότι κατέστρεψαν αμερικανικό οπλισμό στο Χάρκοβο

Έξι πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας Ουκρανίας, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιήθηκαν «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» και καταστράφηκαν ουκρανικά αεροσκάφη στα αεροδρόμια των περιοχών Αρτσίζ, Οδησσού και Βοζνεσένσκ ενώ πύραυλοι Iskander έπληξαν αμερικανικό και ευρωπαϊκό οπλισμό κοντά στο Χάρκοβο. Πύραυλοι έπεσαν επίσης στο Μικολάγιφ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ πλήγματα αναφέρθηκαν χθες και σήμερα γύρω από το Ντονέτσκ.

21:29 Ουκρανικός στρατός: Έξι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό

Έξι πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας Ουκρανίας, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με τη Νατάλια Χούμενιουκ, έξι πύραυλοι έπληξαν ένα εργοστάσιο επίπλων σε κατοικημένη περιοχή, ενώ άλλοι δύο έπεσαν σε έναν ήδη κατεστραμμένο διάδρομο προσγείωσης αεροπλάνων. Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες για θύματα είναι στο στάδιο της επιβεβαίωσης.

21:25 Σε «ευαίσθητη κατάσταση κινδύνου» το Βερολίνο για τις εκδηλώσεις για το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

«Ευαίσθητη κατάσταση κινδύνου» προκαλεί, σύμφωνα με την αστυνομία του Βερολίνου, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία σχετικά με την αυριανή επέτειο από την συνθηκολόγηση της Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περισσότεροι από 3400 αστυνομικοί θα βρίσκονται την Κυριακή και τη Δευτέρα στα σημεία όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος εντάσεων.

19:42 Με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους η πρόβα της παρέλασης της 9ης Μαΐου

Όπλα που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους θα συμμετάσχουν στην παρέλαση που διοργανώνεται την 9η Μαΐου για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Συγκεκριμένα, στη σημερινή πρόβα συμμετείχαν διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Iars RS-24 και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας.

Η παρέλαση αναμένεται να αποτελέσει επίδειξη ισχύος της Ρωσίας εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία. 

17:48 Βερολίνο: Χωρίς ρωσικές και ουκρανικές σημαίες οι εκδηλώσεις για το τέλος του Β΄ΠΠ

Η αστυνομία στο Βερολίνο απαγόρευσε την επίδειξη όχι μόνο ρωσικών αλλά και ουκρανικών σημαιών σε μνημεία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου για το τέλος του πολέμου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Όπως έγινε γνωστό, από τους εορτασμούς της Κυριακής και της Δευτέρας, απαγορεύονται οι σημαίες των αυτοαποκαλούμενων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ αλλά και τω ρωσικά πολεμικά σύμβολα V και Z.

16:59 Δούμα: Η Ουάσιγκτον ουσιαστικά συντονίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας κατηγόρησε το Σάββατο την Ουάσιγκτον ότι συντονίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, κάτι που, όπως είπε, ισοδυναμεί με άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε στρατιωτική δράση κατά της Ρωσίας.

«Η Ουάσιγκτον ουσιαστικά συντονίζει και αναπτύσσει στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμμετέχοντας έτσι άμεσα σε στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας», έγραψε ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν στο κανάλι του στο Telegram, σύμφωνα με το Reuters.
 

16:51 Δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν χωριά στη βόρεια Ουκρανία

Ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφος έπληξαν δύο περιοχές κοντά στα ρωσικά σύνορα, στην περιοχή Σούμι, στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

Ένα συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από τα πλήγματα στις κοινότητες Μιροπίλσκε και Χότιν, έγραψε ο Ζιβίτσκιι σε μια ανάρτησή του στο Telegram.

16:41 Πυραυλικές επιθέσεις στην Οδησσό - Ρωσικό πλοίο χτυπήθηκε με Bayraktar, λένε οι Ουκρανοί

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου της περιφερειακής διοίκησης Σέρχιι Μπράτσουκ, σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Μπράτσουκ είπε, επίσης, ότι οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην πόλη, αφότου στόχοι στην περιοχή περιμετρικά της Οδησσού επλήγησαν από τέσσερις πυραύλους νωρίτερα σήμερα.

16:37 Ερυθρός Σταυρός: Ελπίδα για περισσότερες εκκενώσεις από την πολιορκημένη Μαριούπολη

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ελπίζει πως η επιτυχημένη απομάκρυνση αμάχων από το υπό πολιορκία εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη θα ανοίξει τον δρόμο, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να εκκενώσουν το συγκρότημα, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής.

«Η εμπειρία δείχνει πως μια επιτυχημένη δράση βοηθάει σε περαιτέρω εκκενώσεις, διότι τώρα και οι δύο πλευρές έχουν δει ότι όλο αυτό λειτουργεί. Ελπίζουμε πως τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτήν την ελάχιστη εμπιστοσύνη», είπε ο Ντόμινικ Στίλχαρτ, ο διευθυντής επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung και δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο Στίλχαρτ ανέφερε, ακόμη, ότι ήταν «πολύ απογοητευτικό» που χρειάστηκαν εβδομάδες επίπονης δουλειάς για να συμφωνήσουν οι ρωσικές και οι ουκρανικές αρχές και να επιλυθούν οι υλικοτεχνικές λεπτομέρειες, προκειμένου οι μαχητές σε κάθε σημείο ελέγχου να γνωρίζουν πότε θα περνούσαν από εκεί τα λεωφορεία.

16:16 Ρωσία: Πρόβες τζενεράλε για την παρέλαση της 9ης Μαΐου

Η Ρωσία πραγματοποιεί σήμερα τις τελευταίες πρόβες πριν από την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, η οποία θα αποτελέσει ευκαιρία μιας επίδειξης ισχύος εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποίησε αυτήν την παρέλαση για να επιδείξει τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεών του, αποκαλύπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις νέα υπερσύγχρονα όπλα. Και αυτήν τη φορά αναμένεται να κάνει το ίδιο.

Στην πρόβα, αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία παρέλασαν σε τεθωρακισμένα οχήματα και αναμένεται επομένως να δώσουν το «παρών» στην παρέλαση της Δευτέρας, σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπως μεταδίδει το AFP.

Φέτος, αν και τα άρματα μάχης και οι Ρώσοι στρατιωτικοί θα παρελάσουν όπως συνήθως στην εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, το μυαλό θα είναι στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει από τα τέλη Φεβρουαρίου μια επίθεση, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση την εικόνα των ενόπλων δυνάμεών της.

14:58 Ουκρανία: Πλήγμα και σε άλλο ρωσικό πλοίο με Bayraktar - Βίντεο

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι το drone Bayraktar TB2 χτύπησε το αποβατικό σκάφος κλάσης Serna, γράφοντας με δηκτικό τρόπο στο Twitter: «Η παραδοσιακή παρέλαση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις 9 Μαΐου φέτος θα πραγματοποιηθεί κοντά στο Φιδονήσι - στον βυθό της θάλασσας». Στο tweet υπάρχει και ένα βίντεο από το χτύπημα:

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, η φρεγάτα «Admiral Makarov», που φέρεται να έχει πιάσει φωτιά κοντά στο νησί Ζμίνι (Φιδονήσι) στη Μαύρη Θάλασσα, χτυπήθηκε από πυραύλους Neptune, με τους Ρώσους πάντως να δηλώνουν άγνοια.

12:55: Μολδαβία: Καταγγέλλουν χτυπήματα από drones οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στη Μολδαβία δήλωσαν το Σάββατο ότι η περιοχή τους χτυπήθηκε τέσσερις φορές από «ύποπτα» drones κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από κρατήρες που, όπως είπε, καταστράφηκαν από τα χτυπήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

12:19: Την αποχώρηση 50 αμάχων από το Αζοφστάλ ανακοίνωσαν οι Ρώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ

Το αρχηγείο εδαφικής άμυνας της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι 50 ακόμη άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το πολιορκημένο χαλυβουργείο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

11:09: Ρωσία: Κατέστρεψε όπλα και εγκαταστάσεις Ουκρανών σε Χάρκοβο και Οδησσό

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κατέστρεψε ένα μεγάλο απόθεμα στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Μποχοντούκιβ στο Χάρκοβο.

Το υπουργείο ανέφερε ότι έπληξε 18 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων τριών αποθηκών πυρομαχικών στο Ντάχνε, κοντά στο λιμάνι της Οδησσού.

10:25 Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα: Ζήτησε το άνοιγμα των λιμανιών της Οδησσού

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ζήτησε χθες Παρασκευή να ανοίξουν και πάλι τα λιμάνια στην περιοχή της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από τη χώρα προϊόντα, από τα οποία εξαρτώνται εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

«Αυτή τη στιγμή οι σιταποθήκες της Ουκρανίας είναι γεμάτες. Παράλληλα 44 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο οδεύουν προς τον λιμό. Πρέπει να ανοίξουμε αυτά τα λιμάνια ώστε να μπορέσουν να βγουν τα προϊόντα από την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίζλι σε ανακοίνωσή του.

“Ο κόσμος το απαιτεί διότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη εξαρτώνται από τις προμήθειες αυτές”, τόνισε.

“Ζητώ από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιτρέψουν αυτά τα προϊόντα να βγουν από την Ουκρανία για να φτάσουν εκεί όπου τα έχουν απελπιστική ανάγκη, προκειμένου να μπορέσουμε να αποφύγουμε την άμεση απειλή του λιμού”, κατάληξε ο ίδιος.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας δεν λειτουργούν κανονικά λόγω του πολέμου και εκατομμύρια τόνοι δημητριακών παραμένουν σε σιταποθήκες στην Οδησσό και σε άλλα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Αν δεν ανοίξουν τα λιμάνια, οι Ουκρανοί γεωργοί δεν θα έχουν πού να αποθηκεύσουν την επόμενη θερινή σοδειά, σύμφωνα με το PAM, γεγονός που θα οδηγήσει σε σπατάλη προϊόντων.

Περίπου 276 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ήταν αντιμέτωποι με οξεία πείνα στις αρχές του 2022 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 47 εκατομμύρια, αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη σημαντικότερη αύξηση να παρατηρείται στην υποσαχάρια Αφρική, επεσήμανε το PAM.

Πριν τον πόλεμο τα περισσότερα προϊόντα που παράγονταν στην Ουκρανία εξάγονταν από τα επτά λιμάνια της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα, υπενθύμισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

10:13 Βρετανία: Οι ικανότερες μονάδες του ρωσικού στρατού υφίστανται βαριές απώλειες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί βαριές απώλειες σε ορισμένες από τις πιο ικανές και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες του στρατού της Ρωσίας, υποστήριξε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον ένα T-90M –πρόκειται για το πιο σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο άρμα μάχης της Ρωσίας, με θωράκιση σχεδιασμένη για να αντέχει πλήγματα από τα περισσότερα αντιαρματικά όπλα– καταστράφηκε σε μάχη, πρόσθεσε το βρετανικό υπουργό Άμυνας μέσω Twitter.

Σε υπηρεσία στις καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες του στρατού της Ρωσίας, ανάμεσά τους αυτές που πολεμούν στην Ουκρανία, έχουν τεθεί περίπου 100 T-90M, σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας, που τονίζει ότι η αντικατάστασή τους είναι δύσκολη, με δεδομένες τις δυτικές κυρώσεις που στερούν από τη Μόσχα την πρόσβαση κυρίως σε μικροηλεκτρονικά.

09:39 Μπάιντεν: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 150 εκατ.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον πυρομαχικά πυροβολικού, ραντάρ και άλλον εξοπλισμό, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ωστόσο προειδοποίησε ότι τα στρατιωτικά κονδύλια για το Κίεβο «έχουν πρακτικά εξαντληθεί».

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, η αξία της νέας στρατιωτικής βοήθειας ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια δολάρια. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό.

Παράλληλα, ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει τα κονδύλια 33 δισεκ. δολαρίων για να δοθεί βοήθεια στο Κίεβο, κάτι που όπως είπε «απαιτείται για την ενίσχυση της Ουκρανίας στο πεδίο των μαχών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναφέροντας ότι η νέα ενίσχυση έρχεται για να ενισχύσει την άμυνα απέναντι στην επιθετική Ρωσία.

09:16 Διορίστηκαν πρεσβευτές από τις αυτοανακηρυχθείσες Λ.Δ του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στη Μόσχα

Περίπου δυόμιση μήνες αφού η Ρωσία αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αυτές διόρισαν πρεσβευτές στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι πλέον τα συμφέροντά τους στη Μόσχα θα εκπροσωπεί η Όλγκα Μακέγεβα, ενώ οι αρχές του Λουχάνσκ θα στείλουν στη Ρωσία τον πρώην δημοσιογράφο Ροντιόν Μιροσνίκ. Ο Μιροσνίκ πριν χρόνια είχε εργαστεί για τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τρεις ημέρες αφού αναγνώρισε τις δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.