Ώρες αγωνίας για την αναζήτηση των 10 αγνοουμένων στο πλοίο Euroferry Olympia

Ώρες αγωνίας για την αναζήτηση των 10 αγνοουμένων στο πλοίο Euroferry Olympia

Νέα επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό των 10 αγνοουμένων, μεταξύ αυτών και δυο Ελλήνων που έχουν χαθεί τα ίχνη τους από την Παρασκευή, οπότε και ξέσπασε η φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia, αναμένεται σήμερα με τους συγγενείς να αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπους, ενώ οι αναζωπυρώσεις εμποδίζουν την ομάδα διάσωσης να προσεγγίσει τα καταστρώματα. 

Χθες το βράδυ εκδηλώθηκε νέα φωτιά στον 3ο όροφο του καταστρώματος με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν το πρωί και να αντιμετωπίζουν τους πυκνούς καπνούς στα γκαράζ 2 και 3, κατά τη διάρκεια των ερευνών για να βρουν τους αγνοούμενους, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το έργο τους. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διάσωσης Γιώργος Γλυκοφρύδης εκτίμησε ότι σήμερα θα είναι μέρα κρίσιμων εξελίξεων καθώς θα καταστεί εφικτή η προσέγγιση σε αμπάρια και καταστρώματα που δεν έχουν φθάσει ακόμα διασώστες, οπότε θα μπορέσει να σχηματιστεί και μια καθαρότερη εικόνα ως προς το τι έχει συμβεί.

Οι πυροσβέστες έχουν χωριστεί σε ομάδες των 10 ατόμων για να επιχειρήσουν μέσα στα γκαράζ για να βρουν τους αγνοούμενους. Η δύναμη της ΕΜΑΚ που βρίσκεται, ήδη, στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το πλοίο αναμένεται να ενισχυθεί σήμερα από 42 έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής, τα οποία θα επιχειρήσουν σε όλο το πλοίο προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους.

Δεν αποκλείεται να γίνει προσπάθεια για τη διάνοιξη των πορτών στα γκαράζ του πλοίου, όπου οι πόρτες είναι πυροστεγείς και έχουν κλείσει. Εκτός από τη θερμοκρασία μέσα στο πλοίο, οι αναθυμιάσεις και οι καπνοί είναι ιδιαίτερα τοξικοί.

Επίσης ρυμουλκά σκάφη συνεχίζουν τις ρίψεις νερού για να επιτευχθούν η ψύξη των μεταλλικών επιφανειών και η πτώση των θερμοκρασιών. Σε πολλά σημεία του Euroferry Olympia, κατά την κατάσβεση της φωτιάς, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 500 βαθμούς Κελσίου.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο υπάρχουν τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος, πέντε ρυμουλκά, ένα σκάφος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παραμένουν σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται ότι το οχηματαγωγό έχει ρυμουλκηθεί από χθες ανοιχτά της Κέρκυρας σε απόσταση 2,5 μιλίων από τις βόρειες ακτές του νησιού και λόγω της ελαφράς κλίση που έχει πάρει αυξάνεται ο κίνδυνος να βυθιστεί.

Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαϊκών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ υπάρχουν καταγγελίες για: πυρανίχνευση που δεν λειτούργησε, κανόνες που δεν τηρήθηκαν, πρακτικές ασφαλείας που δεν ακολουθήθηκαν, ενώ δύο μόλις ημέρες πριν από τη ναυτική τραγωδία, έγινε ο έλεγχος που έκρινε ελλιπές το εγχειρίδιο πυρασφάλειας του πλοίου.

Οι υπόλοιπες παραβάσεις αφορούσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητήματα καθαριότητας και εξαερισμού στους χώρους εργασίας του πληρώματος.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες από την επιτροπή διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων, οι ελεγκτές είχαν διαπιστώσει πως το εγχειρίδιο για την πυρασφάλεια του πλοίου ήταν ελλιπές. Πρόκειται για κρίσιμη παράβαση, καθώς στο εγχειρίδιο πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια οι ενέργειες και η θέση κάθε μέλους του πληρώματος σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στο σκάφος.

Η εταιρεία δηλώνει ότι οι καλές συνθήκες του πλοίου επιβεβαιώθηκαν στον έλεγχο.

Χθες εντοπίστηκε νεκρός ένας 58χρονος Έλληνας από τους 11 αγνοούμενους του φλεγόμενου πλοίου Euroferry Olympia. Πρόκειται για έναν εκ των τριών Ελλήνων που δεν έχουν εντοπιστεί. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ που ανέβηκαν εκ νέου στο πλοίο εντόπισαν την απανθρακωμένη σορό στην καμπίνα ενός φορτηγού. 

Νωρίτερα, οι ελπίδες αναπτερώθηκαν μετά τη διάσωση του 21χρονου Λευκορώσου την Κυριακή το πρωί, ο οποίος κατάφερε να βγει στην πρύμνη του φλεγόμενου πλοίου και από εκεί να τον παραλάβουν οι διασώστες.