Ώρα ευθύνης για τις αντιλαϊκιστικές δυνάμεις

Ώρα ευθύνης για τις αντιλαϊκιστικές δυνάμεις

Καθώς μπαίνουμε στην τελευταία χρονιά για τη συνταγματικά προβλεπόμενη ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, αξίζει να θυμηθούμε αυτά που είχε πει για την απλή αναλογική, πριν 15 χρόνια, ο Παρασκευάς Αυγερινός που τιμήθηκε αυτές τις μέρες για την προσφορά του στην πολιτική, στο ΕΣΥ και στη χώρα: «Το εκλογικό σύστημα αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Η ομαλή λειτουργία και η διασφάλιση των θεσμών θα πρέπει να ιεραρχούνται ως πρώτοι από τους στόχους που θα επιτυγχάνονται με την εφαρμογή ενός εκλογικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης δεν ψηφίζει απλώς για να καταγραφούν οι δυνάμεις των κομμάτων, ψηφίζει για να κυβερνηθεί, για να αναδείξει αυτούς που θα τον κυβερνήσουν».

Με τα λόγια αυτά ο αρχιτέκτονας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, ανέδειξε την ανευθυνότητα εκείνων που επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν την απλή αναλογική, το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν προσωπικές φιλοδοξίες και στενά κομματικά συμφέροντα. Γιατί αυτό έκανε στην ουσία η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψηφίζοντας την απλή αναλογική με πρόσχημα τις δήθεν αρχές της Αριστεράς.

Εκμεταλλεύτηκε το μπόνους των 50 εδρών και στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε τον Σεπτέμβριο του 2015, για να ανανεώσει την λαϊκή εντολή με τη βοήθεια του προηγούμενου εκλογικού συστήματος και μόλις άρχισε να βλέπει στις δημοσκοπήσεις την πλάτη της ΝΔ, θυμήθηκε τις «αρχές» της.

Ψηφίζοντας την απλή αναλογική, ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίαζε ουσιαστικά τη στρατηγική της «προοδευτικής συνεργασίας» με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θα τον οδηγούσε στη «δεύτερη φορά Αριστερά», αυτή τη φορά με προοδευτικό συγκάτοικο. Το σχέδιο αυτό δεν φαίνεται να έχει πλέον καμιά τύχη ούτε μαθηματικά αλλά, κυρίως, ούτε και πολιτικά. Μαθηματικά επειδή μια ενδεχόμενη κυβερνητική συμμαχία απαιτεί την συμμετοχή του πρώτου κόμματος, προοπτική την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποχαιρετήσει από καιρό.

Πολιτικά επειδή ο Πρόεδρος του ενισχυμένου δημοσκοπικά ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παράλληλα με την αντίθεσή του προς την πολιτική της ΝΔ, διακηρύσσει σε κάθε τόνο ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία την επανάληψη μιας νέας τυχοδιωκτικής λαϊκιστικής περιπέτειας τύπου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η θεμιτή φιλοδοξία των πολιτικών δυνάμεων να διεκδικήσουν ακόμα και την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία ολοκληρώνεται με το κλείσιμο της κάλπης το βράδυ των εκλογών. Στο σημείο αυτό, η φιλοδοξία πρέπει να αντικατασταθεί από την υπευθυνότητα που καλούνται να επιδείξουν τα κόμματα απέναντι στους πολίτες και τη χώρα, ιδιαίτερα στη περίπτωση που η επιλογή των ψηφοφόρων δεν θα είναι εντολή αυτοδύναμης διακυβέρνησης.

Η επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης που φαίνεται να προκρίνεται από πολλές πλευρές, δεν είναι σίγουρο ότι, παρά το αναλογικό μπόνους που προβλέπει για το πρώτο κόμμα, θα δώσει καθαρή εντολή, όπως δεν θα δώσει και η συνεχής εκβιαστική επανάληψη του εκλογικού διλήμματος.

Διανύοντας μια από τις κρισιμότερες ιστορικές περιόδους, μέσα στη δίνη ενός απρόβλεπτου πολέμου με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της Ευρώπης και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες, η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία προϋπόθεση για να σταθεί η χώρα όρθια απέναντι στο τσουνάμι του λαϊκισμού κάθε χρώματος και μορφής που την απειλεί.

Οι αντιλαϊκιστικές δυνάμεις θα κληθούν να καταλήξουν, αργά ή γρήγορα, σε μια σαφή προγραμματική συμφωνία, ένα κοινό σχέδιο άμεσων και αδιαμφησβήτητων οικονομικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων που δεν θα παραβιάζει την ιδεολογική και πολιτική τους αυτονομία αλλά που, ταυτόχρονα, θα εξασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα ξαναπέσει στα βράχια. Περιθώριο για άλλα πολιτικά πειράματα δεν υπάρχει.