Όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία καταλήγουν στους τζιχαντιστές του ISIS

Όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία καταλήγουν στους τζιχαντιστές του ISIS

Την αποκάλυψη ότι μεγάλο μέρος από τα όπλα που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), έχουν έρθει στην κατοχή του μέσω των δυνάμεων της αντιπολίτευσης της Συρίας που εξοπλίζουν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, κάνει έκθεση της βελγικής οργάνωσης Conflict Armament Research.

Ειδικότερα, στοιχεία που συλλέχθηκαν σε περίοδο σχεδόν τριών ετών (2014-2017) από ειδικούς ερευνητές που βρέθηκαν στις θέσεις της εμπροσθοφυλακής του ISIS, σε Συρία και Ιράκ, και εξέτασαν πάνω από 40.000 σχετικά αντικείμενα που ανακτήθηκαν από μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης, έδειξε ότι ενώ το 90% των όπλων και πυρομαχικών είχαν κατασκευαστεί σε Κίνα, Ρωσία και Ανατολική Ευρώπη, πολλά από αυτά είχαν αρχικά παρασχεθεί από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία στις δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει στοιχεία για τις παράπλευρες δραστηριότητες σε άλλες χώρες, του μεσάζοντα στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, Βασίλειου Παπαδόπουλου, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε πως σφαίρες της εταιρείας του «Ολυμπιακής Βιομηχανίας ΑΕ» είχαν βρεθεί στη Ράκκα της Συρίας, την άτυπη πρωτεύουσα του ISIS και σημαντικό προπύργιο των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Conflict Armament Research, James Bevan, «κράτη που επιδιώκουν να επιτύχουν βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους, προμηθεύουν όπλα σε ομάδες πάνω στις οποίες ασκούν ελάχιστο ή και καθόλου έλεγχο».

Η έκθεση τονίζει ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι προμήθειες όπλων σε παρατάξεις της συριακής σύγκρουσης έχουν αυξήσει σημαντικά την ποσότητα και την ποιότητα των διαθέσιμων όπλων στις δυνάμεις του ISIS - σε αριθμούς πολύ μεγαλύτερους από εκείνους που θα του ήταν διαθέσιμοι μόνο μέσω της συλλογής πεδίων μάχης».

Όλα τα αντικείμενα που εξέτασε η έρευνα κατασκευάστηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ, κυρίως από Ρουμανία και τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και στις περισσότερες περιπτώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπασαν τις ρήτρες που απαγόρευαν τις επαναμεταφορές, με το να δίνουν τα όπλα σε ένοπλες ομάδες στη Συρία.

«Οι αποδείξεις που συλλέχθηκαν από την CAR δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα εκτρέψει όπλα και πυρομαχικά, που παράγονται στην ΕΕ, σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη συριακή διαμάχη. Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους απέκτησαν γρήγορα την επιμέλεια σημαντικών ποσοτήτων αυτού του υλικού», αναφέρει η οργάνωση.

Σημειώνεται πάντως ότι το Σάββατο το Ιράκ κήρυξε τελική νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο κατέλαβε περισσότερο από το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας το 2014, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία δήλωσε νίκη επί του ISIS στη Συρία.

Τέλος, η Conflict Armament Research ανέφερε πέρυσι ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε κατασκευάσει τα δικά του όπλα σε μια κλίμακα και με εξειδίκευση που ταιριάζουν με τις εθνικές στρατιωτικές δυνάμεις και ότι είχε τυποποιήσει την παραγωγή σε ολόκληρη τη σφαίρα επιρροής του.

(φωτογραφία αρχείου AP)