Όμικρον: Τα συμπτώματα που μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος και δεν πρέπει να τα αγνοούμε

Όμικρον: Τα συμπτώματα που μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος και δεν πρέπει να τα αγνοούμε

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης του Όμικρον, τονίζοντας ότι τα συμπτώματά της, που διαφέρουν από τις υπόλοιπες παραλλαγές του κορονοϊού και μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος, δεν πρέπει να μην αγνοούνται.

«Η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα, σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις του ιού, αφού εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμο» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Πιο σπάνια οι νοσήσαντες εμφανίζουν βήχα, υψηλό πυρετό αλλά και απώλεια γεύσης-όσφρησης», σχολίασε, ενώ σημείωσε ότι ο χρόνος επώασης είναι σημαντικά βραχύτερος και πως είναι μικρότερη και η διάρκεια νόσησης.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να μην τα αψηφούν και να προχωρούν άμεσα σε αυτοδιαγνωστικό ή εργαστηριακό έλεγχο.

«Κάνουμε σύσταση να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικός ή εργαστηριακός έλεγχος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε νέους τα περισσότερα κρούσματα

«Οι περισσότερες νέες μολύνσεις καταγράφονται σε νέους ηλικίας 18-34 ετών, με την διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να έχει μειωθεί στα 29 έτη», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνια Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας ότι η θετικότητα αυξήθηκε στο 2,7%. «Πρόκειται για ιό με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα», επισήμανε.

Όπως σημείωσε, ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού εκτινάχθηκε κοντά στις 9.000, ενώ περισσότερες από 50.000 συνάνθρωποί μας νοσούν σήμερα.

«Τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου από την παραλλαγή Όμικρον» ανέφερε η καθηγήτρια, όμως υπενθύμισε ότι 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών στη χώρα μας δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, συνέστησε να κάνουμε όλοι αντιγονικό τεστ προτού βγούμε ή να αποφύγουμε συναναστροφές με ευάλωτους συγγενείς.

«Η χρήση των αντιγονικών τεστ είναι ένα σημαντικό και εύχρηστο όπλο στα χέρια μας, καθώς αυτά τα τεστ προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα, μέσα σε 5 λεπτά, και συνεισφέρουν στην έγκαιρη απομόνωσή μας ώστε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού, τόσο στο φιλικό όσο και στο οικογενειακό μας περιβάλλον», ανέφερε.

Ενώ υπενθύμισε ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ (rapid) και θετικό PCR είναι άτομα που έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα.

«Σε κάθε περίπτωση, με τη μεγάλη διασπορά κορονοϊού σε όλη τη χώρα, είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παραμείνουμε στο σπίτι εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σημείο κοινού κρυολογήματος» υπογράμμισε η Β. Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η Όμικρον σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα

«Τα στοιχεία συγκλίνουν πλέον ότι το στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά αναλογικά οι συμπολίτες που θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα καταλήξουν θα είναι λιγότεροι από τα άλλα κύματα» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Επισημαίνοντας πάντως, ότι «όσο καλό κι αν ακούγεται αυτό για τη δημόσια υγεία δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος».

«Οι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο για να χρειαστούν νοσηλεία που είναι πολλαπλάσιος από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και υπερπολλαπλάσιος από όσους έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση. Η δε πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό θα είναι υπερπολλαπλάσια τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως γι αυτό το λόγο είναι σημαντικό να κλείσουν ραντεβού για 1η δόση άμεσα.

Πλεύρης: Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε διενέργεια μαζικών τεστ

«Η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε διενέργεια μαζικών τεστ, ενώ η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει από νωρίς δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες και παράλληλα έχει προβεί σε διατίμηση τόσο των PCR όσο και των rapid test. Χάρη σε αυτήν την πολιτική έχουμε πλήρη καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, διασφαλίζοντας στους πολίτες δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές υγείας και προσιτές τιμές στις ιδιωτικές δομές» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, άρα είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα, στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων», επισημαίνει.