Ολοκληρώθηκε συγκέντρωση του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα

Ολοκληρώθηκε συγκέντρωση του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ, Εργατικά σωματεία, φορείς, και οργανώσεις της αριστεράς με κεντρικό σύνθημα «αγωνιζόμαστε για να μην περάσουν οι αντεργατικές διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου» συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο.

«Ουσιαστικά συνεχίζουμε την κινητοποίηση σήμερα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ζητώντας την απόσυρσή του, γιατί βασικά πιστεύουμε ότι προκαλεί μειώσεις μισθών. Η ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, η κατάργηση του ΟΜΕΔ, ενός όπλου που είχαν οι εργαζόμενοι μέχρι τώρα να διεκδικούν. Όλα αυτά οδηγούν σε μειώσεις μισθών. Οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν διαφοροποιήσεις μισθών ανά περιοχή, δημιουργούν τεράστια προβλήματα και θεωρούμε ότι αυτό το πολυνομοσχέδιο χτυπάει στην καρδιά του εργατικού κόσμου», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του εργατουπαλληλικού κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς. Παράλληλα σημείωσε : «Δεν θα σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε. Το βασικό μας και μέλημα αλλά και η βασική μας υποχρέωση, είναι να πείσουμε τον κόσμο και να καταλάβει, τι σημαντικό πράγμα είναι η προστασία των δικαιωμάτων του και οι κλαδικές του συμβάσεις. Τα μαξιλάρια δηλαδή, που του δίνει ο νόμος για να προστατεύσει τον μισθό του».  

Καταλήγοντας, ο κ. Μυλωνάς τόνισε: «Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση έχει έρθει με πολλή φόρα και ετοιμάζει το ασφαλιστικό και άλλα πράγματα για φορολογικά, οπότε νομίζω ότι θα είμαστε στους δρόμους για πολύ μεγάλο διάστημα».

«Απαιτούμε να παρθούν μέτρα για να έχει η ανάπτυξη κοινωνικό περιεχόμενο, να είναι πράσινη ανάπτυξη, να σέβεται το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, ενώ προσέθεσε ότι « θα πρέπει όλα αυτά τα αρνητικά μέτρα που πάρθηκαν την εποχή του μνημονίου σιγά σιγά να αρχίσουν να αποκαθίστανται». Ακόμη σημείωσε : «Δυστυχώς το σχέδιο νόμου το οποίο θα ψηφιστεί όχι μόνο δεν παίρνει πίσω τα παλιά μέτρα αλλά αντίθετα πάει σε πιο επώδυνες ρυθμίσεις». «Είναι συνέχεια των μνημονίων και είναι τα λεγόμενα μεταρρυθμιστικά μέτρα τα οποία αποσκοπούν στις τράπεζες σε αυτούς που καθορίζουν τα επιτόκια και ούτω καθεξής. Για τον κόσμο της εργασίας είναι ένα παραπέρα βάθεμα των αντιλαϊκών πολιτικών που υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια», κατέληξε ο κ. Κουτσιουμπέλης.

Σημειώνεται ότι ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση διοργάνωσε και η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό στην πλατεία Κολοκοτρώνη.  

Συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας και επεισόδια έξω από τη Βουλή

Νωρίτερα, επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου που διοργάνωσαν 14 φοιτητικοί σύλλογοι. Συγκεκριμένα, στις 12:00, οι 14 φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια αντιδρώντας στις διατάξεις για την εκπαίδευση που συμπεριλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ζητώντας την επαναφορά του ασύλου, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα για το ν+2 που θα φέρει, όπως λένε διαγραφές.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το υπουργείο έχει διατυπώσει την πρόθεση το μέτρο να αφορά τους νεοεισερχόμενους φοιτητές και να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για την εφαρμογή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ