Ολοκληρώθηκε η παρέλαση του Athens Pride 2019

Ολοκληρώθηκε η παρέλαση του Athens Pride 2019

Στην πλατεία Συντάγματος, απ΄ όπου ξεκίνησε, ολοκληρώθηκε η μαζική παρέλαση του Athens Pride 2019 και αυτή την ώρα πραγματοποιούνται οι προγραμματισμένες συναυλίες. 

Το κέντρο της Αθήνας από νωρίς το απόγευμα κατακλύστηκε από πολλά χρώματα και σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ξεκίνησε η πορεία που πλαισιώθηκε από ήχους τυμπάνων και άρματα.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, το μπλοκ με το πανό για τον Ζακ Κωστόπουλο αποκόπηκε από την υπόλοιπη πορεία και κατευθύνθηκε προς την οδό Γλάδστωνος, όπου έπεσε νεκρός ο ακτιβιστής. Με κεντρικό σύνθημα "Οργή και θλίψη η Ζάκι θα μας λείψει" οι διαδηλωτές παρέμειναν για κάποια ώρα στο σημείο γράφοντας και φωνάζοντας συνθήματα.

Πριν την έναρξη της παρέλασης πολιτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς και οργανώσεις απηύθυναν χαιρετισμούς για την πραγματοποίηση του φετινού Athens Pride.

Το φετινό Athens Pride τιμά τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου (Zackie Oh), τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall Inn και τα 15 χρόνια από το πρώτο Athens Pride.

Με κεντρικό σύνθημα «Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία», το Athens Pride φέτος τονίζει τον ρολό του δρόμου ως δημοκρατικού χώρου διεκδίκησης, επανάστασης αλλά και θριάμβου μπροστά στην αδικία και τη βιαιότητα και καλεί τον κόσμο να βγει ξανά περήφανα στους ιστορικούς δρόμους της Αθήνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε περί αυτού η Βουλή η συμβολική κίνηση αυτή αναδεικνύει το μήνυμα του σεβασμού του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό της έμφυλης ταυτότητάς του.

Η φωταγώγηση θα ισχύσει από τις 21:00 έως τις 23:30.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Η Βουλή των Ελλήνων, με την ευκαιρία των σημερινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας 2019, αναδεικνύει το μήνυμα του σεβασμού του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό της έμφυλης ταυτότητάς του, με τη συμβολική φωταγώγηση της πρόσοψής της στα χρώματα του ουράνιου τόξου, απόψε, από τις 21:00 έως τις 23:30.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα χρώματα της κοινωνικής ελευθερίας προσάρμοσαν και οι Έλληνες Πρόσκοποι το λογότυπο τους, με αφορμή την διοργάνωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride Parade 2019, σήμερα το απόγευμα.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται 50 χρόνια μετά τα γεγονότα του Stonewall Inn στις ΗΠΑ, στις 28 Ιουνίου του 1969 και στην Αθήνα η διοργάνωση συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια.