Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκαν για σήμερα οι συνομιλίες που διεξάγονται από τις 5:30 ώρα Ελλάδος για το ονοματολογικό στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεχισθούν και αύριο.

Στην αυριανή συνάντηση αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες για σύγκλιση ώστε να μην χαθεί το μομέντουμ και να ακολουθήσει μια νέα συνάντηση πρωθυπουργών που θα διασώσει τη διαδικασία.

Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, ξανάπιασαν σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδρίασαν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Σύμφωνα με τη προχθεσινή ενημέρωση, που έκανε ο Έλληνας υπουργός στους δημοσιογράφους, η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης. Αναμένοντας την εξέλιξη των σημερινών συνομιλιών, ο κ. Κοτζιάς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μόνο μια μέρα και όχι δύο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

O Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε χθες πως «έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος», κάτι που σημαίνει ότι στη γενική συμφωνία η οποία έχει καταγραφεί έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις και των δύο, δηλαδή και της ελληνικής πλευράς και της αντιπροσωπείας των Σκοπιανών. 

Ο κ. Κοτζιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν σήμερα, και κάλεσε την πΓΔΜ να επιδείξει διάθεση ρεαλισμού και συμβιβασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω την θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και τον ρεαλισμό να βρει λύση. Οι λύσεις είναι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δύο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ