Ολλανδία: Τη δημιουργία ενός "μίνι χώρου Σένγκεν" συζητάει η κυβέρνηση

Ολλανδία: Τη δημιουργία ενός "μίνι χώρου Σένγκεν" συζητάει η κυβέρνηση

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει συζητήσει, τόσο στους κόλπους της όσο και με τους συμμάχους της, ένα σχέδιο για την επαναφορά των ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα πολλών δυτικοευρωπαϊκών χωρών, με στόχο να ελεγχθεί καλύτερα η ροή μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη.

Ενδεχόμενη δημιουργία ενός "μίνι Σένγκεν" εντός του χώρου Σένγκεν παραβιάζει τη συνθήκη που εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων σε 26 ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κατατεθεί καμία επίσημη πρόταση αναφορικά με τη δημιουργία ενός τέτοιου "μίνι χώρου Σένγκεν" εντός του υπάρχοντος χώρου, ανέφερε μια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο ότι ο Ολλανδός ομόλογός του τον ενημέρωσε για την ιδέα αυτή, όμως η Γερμανία δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την πρόταση. "Ο πολιτικός στόχος μας θα πρέπει να είναι να λειτουργεί ο χώρος Σένγκεν στο σύνολό του" τόνισε ο ντε Μεζιέρ.

Η ολλανδική πρόταση διαφέρει από το γαλλικό σχέδιο για την εισαγωγή συστηματικών συνοριακών ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα. Ο "μίνι χώρος Σένγκεν" θα περιλάμβανε την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας De Telegraf έξω από τα σύνορα των χωρών αυτών θα δημιουργούνταν διαμετακομιστικοί καταυλισμοί για τους πρόσφυγες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κούντερς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, όμως σημείωσε ότι εξετάζονται και άλλα μέτρα. "Η Ολλανδία και άλλες χώρες συζητούν πολλές διαφορετικές λύσεις", είπε χαρακτηριστικά η Τζάνετ Τάκενς, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η μεταναστευτική πολιτική. "Συζητούμε τακτικά με χώρες που έχουν παρόμοιες απόψεις", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Ελευθερίας και Δημοκρατίας είπε την Τετάρτη ότι στηρίζει την ιδέα για τη δημιουργία ενός "μίνι Σένγκεν" ενώ ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, σημείωσε ότι βλέπει "περιπλοκές και εμπόδια" στο σχέδιο αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ