Ολλανδία: To κλείσιμο των συνόρων υποστηρίζει ο ακροδεξιός Geert Wilders

Ολλανδία: To κλείσιμο των συνόρων υποστηρίζει ο ακροδεξιός Geert Wilders

O ακροδεξιός βουλευτής Geert Wilders, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις, επιβεβαίωσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θέλει να κλείσει τα σύνορα της χώρας του προκειμένου να εμποδίσει την άφιξη χιλιάδων προσφύγων στην Ολλανδία, κάτι που χαρακτηρίζει «ισλαμική εισβολή».

Το αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά στα χρονικά καθώς έχει ενισχυθεί λόγω της χειρότερης προσφυγικής κρίσης που έχει γνωρίσει η Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Χέερτ Βίλντερς κρατά το βλέμμα του στραμμένο στις βουλευτικές εκλογές του 2017 με στόχο να καταλάβει ενδεχομένως τον πρωθυπουργικό θώκο.

«Ο μοναδικός και αποκλειστικός τρόπος να διαχειριστούμε την κρίση των προσφύγων είναι να ανακτήσουμε και πάλι την εθνική μας κυριαρχία» υποστήριξε ο λαϊκιστής πολιτικός σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Χάγη.

«Δεν ζητώ τίποτα το παράλογο, ζητώ η κυβέρνησή μας να κλείσει τα σύνορα, όπως ακριβώς έγινε στην Ουγγαρία. Να κλείσουμε τα σύνορά μας σε αυτούς που θεωρούμε οικονομικούς μετανάστες και όχι πρόσφυγες».

Οι προτάσεις του Geert Wilders συχνά βρίσκουν ανταπόκριση στους χιλιάδες εργάτες ή στην μεσαία τάξη, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις κοινωνικές ανακατατάξεις στην περίπτωση που εγκατασταθούν στην χώρα χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή το Ιράκ.

Την περασμένη εβδομάδα η Ολλανδία υποδέχθηκε 1.800 πρόσφυγες, σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση.

Το ζήτημα των προσφύγων δείχνει να πολώνει τους κατοίκους μιας χώρας που έως σήμερα μπορούσε να υπερηφανεύεται για την πολυπολιτισμική της ανεκτικότητα: τις αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει σε τοπικό και εθνικό επίπεδο έχουν σηματοδοτήσει η ανταλλαγή ύβρεων και προσβολών, οι απειλητικές επιστολές αλλά και βιαιοπραγίες…

Ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ και οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων, μεταξύ αυτών ο Geert Wilders έχουν απευθύνει έκκληση για ηρεμία.

«Οι πολίτες είναι θυμωμένοι, είναι τρομοκρατημένοι, επιθυμούν μια διαφορετική πολιτική και η ελίτ που κυβερνά την χώρα δεν τους ακούει» σημειώνει ο Βίλντερς και προσθέτει: «γι'' αυτό ακριβώς τα κόμματα όπως το δικό μου γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το PVV θα καταλάμβανε 38 βουλευτικές έδρες εκ των συνολικά 150 του ολλανδικού κοινοβουλίου στην περίπτωση που οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα. Πρόκειται για έναν αριθμό ρεκόρ εδρών.

Στην περίπτωση που επικρατούσε στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα του, ο Geert Wilders θα ήθελε «να ξεκινήσει τη διαδικασία προκειμένου η χώρα του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Βάση των στοιχείων της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR), 752.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη έχοντας διαπλεύσει τη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους.

Πρόκειται για μια προσφυγική κρίση που πυροδοτεί εντάσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ ο Βίλντερς επανειλημμένα έχει κάνει λόγο για «ισλαμική εισβολή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ