Ολλανδία: Επιβολή μερικού lockdown από αύριο

Ολλανδία: Επιβολή μερικού lockdown από αύριο

Η Ολλανδία θα επιβάλει το πρώτο μερικό lockdown στη Δυτική Ευρώπη από το καλοκαίρι αυτό το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, ανέφερε την Παρασκευή ο ολλανδικός τηλεοπτικός σταθμός NOS.

Από αύριο Σάββατο τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το NOS, το οποίο επικαλέστηκε κυβερνητική πηγή.

Όπως αναφέρει το Reuters, oι άνθρωποι θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπεται το κοινό σε αθλητικές εκδηλώσεις τις επόμενες εβδομάδες. Σχολεία, θέατρα και κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοιχτά.

Το υπουργικό συμβούλιο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Mark Rutte θα λάβει την τελική απόφαση αργότερα την Παρασκευή και θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου που έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 GMT.

Οι νέες μολύνσεις από κορονοϊό στη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκαν ραγδαία μετά την κατάργηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τέλη Σεπτεμβρίου και χθες Πέμπτη ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων έφτασε τις 16.264, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.

Το νέο κύμα των κρουσμάτων έχει αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντάς τα να αναστείλουν την παροχή των τακτικών τους υπηρεσιών για να αναλάβουν τους ασθενείς με covid-19.

Για να περιοριστεί το ξέσπασμα, η συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης για την πανδημία την Πέμπτη συνέστησε την επιβολή μερικού lockdown και τον περιορισμό της εισόδου σε δημόσιους χώρους σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν πρόσφατα αναρρώσει από μόλυνση από κορωνοϊό.

Ένα νέο lockdown θα σήμαινε μια δραστική στροφή στην πολιτική για την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία μέχρι τον περασμένο μήνα πίστευε ότι ένα σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού θα σήμαινε ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει περαιτέρω τα μέτρα προς το τέλος του έτους.

Η Ολλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που εξετάζει να επιβάλει αυστηρά μέτρα μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων της covid-19. Η Αυστρία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι βρίσκεται μερικές ημέρες μακριά από την επιβολή lockdown για τους εκατομμύρια ανεμβολίαστους πολίτες της.

Πολλές ανεπτυγμένες χώρες βασίζονται στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 για να ενισχύσουν την ανοσία της αγέλης και να αποφύγουν την κατάρρευση των συστημάτων υγείας τους στη διάρκεια του χειμώνα.

Πολλές ανεπτυγμένες χώρες, ωστόσο, εμμένουν στην άποψη ότι η διάθεση εμβολίων σημαίνει ότι τα lockdown δεν είναι απαραίτητα, με τη Βρετανία, για παράδειγμα, να βασίζεται σε ενισχυτικά εμβόλια για να αυξήσει την ανοσία.

Περίπου το 85% του ενήλικου πληθυσμού της Ολλανδίας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19. Τα ενισχυτικά εμβόλια έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής μόνο σε μια μικρή ομάδα ατόμων με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και θα προσφερθούν σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω τον Δεκέμβριο.

Τον περασμένο μήνα, περίπου το 55% των ασθενών σε ολλανδικά νοσοκομεία και το 70% των ασθενών σε εντατική θεραπεία ήταν ανεμβολίαστοι ή μόνο εν μέρει εμβολιασμένοι, σύμφωνα με στοιχεία του Ολλανδικού Ινστιτούτου Υγείας (RIVM).