Οικονόμου: Ξεκινά η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών για τα πανεπιστήμια

Οικονόμου: Ξεκινά η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών για τα πανεπιστήμια

Στην εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων αναφέρεται, με ανάρτησή του στο Twitter, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ξεκινά σήμερα η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Σε 4 μήνες θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα. Με σχέδιο η κυβέρνηση απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για ανοιχτά & ασφαλή Πανεπιστήμια», επισημαίνει στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η εκπαίδευση

Οι 400 προσληφθέντες είναι 303 άνδρες και 97 γυναίκες, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η εκπαίδευση τους θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικά αντικείμενα. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης καταρτίσθηκε από το Τμήμα Σπουδών και Δημοσίων Σχέσεων της Σχολής Αστυφυλάκων σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες γραμμές της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. Στη θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνονται εκτός από τη διδακτέα ύλη κάθε μαθήματος, η ανάπτυξη και η ανάλυση πραγματικών σεναρίων και εικονικών περιστατικών.

Σε πρακτικό επίπεδο θα πραγματοποιούνται επισκέψεις εκπαιδευτικών ομάδων της ΕΛ.ΑΣ,, με κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό, για να συμβάλει στην επιχειρησιακή τους ικανότητα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιτυχών θεωρείται ο εκπαιδευόμενος Ειδικός Φρουρός που στο τέλος της εκπαίδευσής του συγκεντρώνει τη βάση βαθμολογίας 10 σε κάθε βαθμολόγηση της πρακτικής και γραπτής δοκιμασίας. Όπως επισημαίνεται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξουν οι εκπαιδευόμενοι τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές ικανότητες ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση για να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους.

Οι ειδικοί φρουροί που θα στελεχώσουν την ΟΠΠΙ θα εκπαιδευτούν στους τομείς της νομικής επιστήμης, της κοινωνικής και ηθικής αγωγής, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της φυσικής αγωγής, αυτοάμυνας - αυτοπροστασίας, καθώς και του χειρισμού των όπλων και της χρήσης αυτών κατά την εκτέλεση της αποστολής τους. Σημειώνεται ότι οι άνδρες και γυναίκες της ΟΠΠΙ δεν θα φέρουν όπλα αλλά, όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο, θα φέρουν μόνο εξοπλισμό αυτοπροστασίας.