Οικονόμου: Θα ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης για το φυσικό αέριο

Οικονόμου: Θα ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης για το φυσικό αέριο

«Θα υπάρξει ενίσχυση και στο κομμάτι του φυσικού αερίου, στο οποίο κομμάτι οι τιμές έχουν ξεφύγει. Μιλάμε για αυξήσεις 10 και 12 φορές πάνω. Προφανώς είναι μία ενότητα η οποία δεν μπορεί να μείνει χωρίς στήριξη. Λεπτομέρειες, συγκεκριμένες εξαγγελίες αναμένονται το επόμενο διάστημα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας για τα ενεργειακά στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως η ενίσχυση θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε όσον αφορά τους δικαιούχους και η ενίσχυση για την ηλεκτρική ενέργεια, τόνισε επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ωστόσο τόσο μεγάλη δυνατότητα να καλυφθεί τόσο υψηλό ποσοστό των αυξήσεων όπως έγινε με το ρεύμα. «Η περίμετρος θα είναι οριζόντια. Θα ενισχυθούν όλοι», τόνισε.

Εξήγησε ότι η προτροπή για χρήση πετρελαίου θέρμανσης αφορά τις περιπτώσεις που υπάρχει τρόπος αλλαγής χρήσης. «Δεν μιλάμε προφανώς ούτε για κάποιο καταναγκασμό ούτε για κάτι που δεν θα είναι ρεαλιστικό», τόνισε. «Πάντοτε η κοινή λογική είναι αυτή που διέπει τη φιλοσοφία των προτάσεών μας».

Επανέλαβε πάντως ότι και το φυσικό αέριο δεν εξαιρείται από το επίδομα θέρμανσης και θα υπάρξει και πέραν αυτού πολιτική στήριξης για το φυσικό αέριο που θα ανακοινωθεί πλήρως το επόμενο διάστημα.

Για το πετρέλαιο κίνησης, απάντησε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι που πρέπει να είναι συνεχείς και εντατικοί καθώς και ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει στα σκαριά πρόγραμμα Fuel Pass 3.

«Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αυτό κι εδώ είμαστε να δούμε στη συνέχεια πώς θα κινηθεί η αγορά. Αυτό που θα γίνει είναι ότι θα υπάρξει μια επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου θέρμανσης που θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση στην τιμή σε σχέση με αυτά που φοβόμασταν, έτσι ώστε και αυτό να ξεκινήσει από πολύ χαμηλότερα επίπεδα», πρόσθεσε.

Ως γενική αρχή είπε ότι υπάρχουν σειρά μέτρων, χρηματοδοτικών εργαλείων που δίνουν τη δυνατότητα στο κομμάτι των ενεργειακών υποδομών, στην αλλαγή εγκαταστάσεων ή στην προμήθεια οικονομικότερων συσκευών να ενισχυθεί σημαντικά ο καταναλωτής ώστε να καταναλώνει λιγότερη και προφανώς φθηνότερη ενέργεια.