Οικονόμου για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Εξαντλήσαμε όλη την αλυσίδα πειθούς

Οικονόμου για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Εξαντλήσαμε όλη την αλυσίδα πειθούς

«Τα στοιχεία από το ΕΣΥ δείχνουν η ομάδα που πλήττεται περισσότερο από κορονοϊό, ανήκει στην συντριπτική της πλειοψηφία στους ανεμβολίαστους από 60 ετών και πάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών.

Επίσης, πρόσθεσε πως από τον Νοέμβριο που έγινε μια μεγάλη προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, φάνηκε ότι το μικρότερο ποσοστό ήταν σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. «Παραμένει ένα 17% που δεν κινητοποιήθηκε να εμβολιαστεί. Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η μετάλλαξη Όμικρον, παραμένει αχαρτογράφητη, ανησυχεί και οφείλουμε και στη χώρα μας να πάρουμε υπεύθυνες και γενναίες αποφάσεις» ανέφερε.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, τόνισε πως «όταν μιλάμε για υποχρεωτικότητα, πρέπει να έχει ένα αντίκρισμα, να έχει κάποια συγκεκριμένη κύρωση. Ακούγαμε διάφορες κατηγορίες στη λογική του εύκολου σχολιασμού χωρίς κανένας να πει με το τι θα συνδέεται αυτή η υποχρεωτικότητα. Η κυβέρνηση εξάντλησε όλη την αλυσίδα πειθούς όλο το προηγούμενο διάστημα. Κάναμε ενημερωτικές εκστρατείες, πήγαμε το εμβόλιο έξω από την πόρτα του καθενός. Πάνω από 19.000 εμβολιάστηκαν στα σπίτια τους».

Σε ότι αφορά τη συνταγματικότητα του μέτρου, ο κ. Οικονόμου δήλωσε απόλυτα βέβαιος πως οι ρυθμίσεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι πλήρως συμβατές με το Σύνταγμα. «Ήδη, έγκριτοι συνταγματολόγοι έχουν μιλήσει δημόσια γι’ αυτό», τόνισε.

Για το θέμα των εξαιρέσεων, ανέφερε πως «υπάρχουν οι εξαιρέσεις εξαιτίας ιατρικών λόγων, οι οποίες ίσχυσαν και στην περίπτωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, όπου τότε η κύρωση ήταν η αναστολή της εργασίας τους. Τα ίδια ακριβώς κριτήρια υγειονομικά, ιατρικά, θα ισχύουν και για όσους συμπολίτες μας εμπίπτουν στις κατηγορίες αυτές». 

Σε ότι έχει να κάνει με το πρόστιμο, επισήμανε πως «εάν δεν έχεις εμβολιαστεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα υπάρξει πρόστιμο. Είμαστε στην 1η Δεκεμβρίου, είναι γνωστά τα πάντα σε όλους. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε ούτε στις 14, ούτε στις 15, ούτε στις 12 Ιανουαρίου». 

Σε ό,τι αφορά την τακτική της αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως αναδεικνύει «πρώτον, το έντονο μένος απέναντι στον Πρωθυπουργό για ό,τι κι αν κάνει, για ό,τι κι αν αποφασίζει, για ό,τι κι αν λέει. Δεύτερον, η εμμονή να γίνει αντιπολίτευση μέσα από την πανδημία. Και τρίτον, η τεράστια υποκρισία. Εάν ένα πράγμα αναδείχθηκε από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, απέναντι στις τελευταίες ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα, ήταν η ακραία υποκρισία. Δεν μπορείς να λες ότι πρέπει να πας σε υποχρεωτικό εμβολιασμό για άλλες ομάδες, για άλλες ηλικίες, χωρίς να ψελλίζεις ούτε μία συνέπεια για αυτούς που δεν θα ανταποκριθούν στην  υποχρέωση».