Οικονόμου: Δεν θα είναι αποτελεσματική η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Οικονόμου: Δεν θα είναι αποτελεσματική η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας

«Αν είναι να βάλουμε πλαφόν στις τιμές ενέργειας και αυτά τα λεφτά να κληθούμε να τα πάρουμε πίσω από τους φορολογουμένους, γιατί κάπως θα πρέπει να επιχορηγήσουμε τη διαφορά (…), είναι ένα μέτρο που δεν θα έχει αποτέλεσμα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διατυπώνοντας τις δυσκολίες ικανοποίησης του αιτήματος για πλαφόν στις τιμές ενέργειας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση μελετά «ό,τι μπορεί να είναι όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται» και πρόσθεσε πως οι διαφορές τιμών στην παραγωγή μεταξύ υδροηλεκτρικών, ΑΠΕ και φυσικού αερίου, πηγαίνει σε έναν ειδικό λογαριασμό και δίνεται απευθείας στον καταναλωτή. Σε περίπτωση επιβολής πλαφόν, ενδεχομένως να μην ήταν αυτής της έκτασης η έκπτωση στους λογαριασμούς.

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και το λεγόμενο ισπανικό μοντέλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτό που τώρα κάνει η Ισπανία για τον δικό της καταναλωτή, είναι στην ουσία αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Δεν κάνει η Ισπανία κάτι συντριπτικά διαφορετικό από αυτό που κάνουμε εμείς», σημείωσε και πρόσθεσε πως θα έχει μια αξία να συγκριθεί η έκπτωση στο ρεύμα που τελικά θα πληρώνει ο Ισπανός καταναλωτής με τις εκπτώσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα επεσήμανε ότι η στήριξη στη χώρα μας έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Εάν βάλεις πλαφόν σε έναν συντελεστή παραγωγής του ρεύματος, στην ουσία θα πρέπει να έρθεις να χρηματοδοτήσεις κάτι άλλο. Άρα, μειώνονται τα χρήματα που μπαίνουν στον λογαριασμό, από τον οποίο τα μοιράζει η Κυβέρνηση στους καταναλωτές» σημείωσε και συμπλήρωσε πως «η δική μας πολιτική στήριξης των καταναλωτών έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο». 

Προσδιόρισε τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου ως το καταληκτικό ορόσημο για τη λήψη ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης των κοινωνιών, συμπληρώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση, όπως ήδη κάνει, θα συνεχίσει πιο δραστικά να στηρίζει την ελληνική κοινωνία.

«Δεν έχουμε τελειώσει εδώ με τη στήριξη της κοινωνίας», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε διαθέσιμο περιθώριο για την ανακούφιση της κοινωνίας και χαρακτήρισε τον Απρίλιο «μήνα υλοποίησης πολύ σημαντικών μέτρων και στηρίξεων».

Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως όποιο καινούριο μέτρο αποφασιστεί θα ανακοινωθεί στην ώρα του και όταν μετρηθεί σωστά. «Για να μην έχει ανακοινωθεί είναι σε φάση αξιολόγησης» πρόσθεσε, ενώ σχετικά με τα καύσιμα ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί τον Μάιο και τον Ιούνιο η επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο, ενώ για τη βενζίνη επεσήμανε ότι η ενίσχυση ισχύει έως τον Ιούνιο.

«Η πρόθεσή μας είναι όσο κρατάει αυτή η αβεβαιότητα, να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, για να είμαστε στο πλευρό των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά στην ενέργεια. Όποιο καινούργιο μέτρο αποφασιστεί, θα ανακοινωθεί στην ώρα του, όταν μετρηθεί σωστά. Οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και μετρημένοι και οτιδήποτε είναι να πούμε, πρέπει πρώτα να το έχουμε μετρήσει σωστά σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η δημοσιονομική ισορροπία και ο δεύτερος τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά και ουσιαστικά», σημείωσε μεταξύ άλλων.