ΟΗΕ: Ρεκόρ αφίξεων προσφύγων στη Μεσόγειο τον Οκτώβριο

Λίγο περισσότεροι από 218.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο τον Οκτώβριο --σχεδόν ο ίδιος αριθμός με αυτούς που έφτασαν καθchr(39)όλη τη διάρκεια του 2014-- καταγράφοντας εξάλλου ένα νέο ρεκόρ αφίξεων σε έναν μήνα έπειτα από αυτό του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Και \"τον περασμένο μήνα, είχε καταγραφεί ρεκόρ αφίξεων σε διάστημα ενός μήνα\", δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR, Άντριαν Έντουαρντς, που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στο ρεκόρ των 172.843 αφίξεων προσφύγων και μεταναστών τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της UNHCR, συνολικά 218.394 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο τον Οκτώβριο, δηλαδή σχεδόν ο ίδιος αριθμός με αυτόν που έφτασε στην Ευρώπη καθchr(39)όλη τη διάρκεια του 2014, ο οποίος υπολογίζεται από την UNHCR σε περίπου 219.000.

Τον Οκτώβριο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνέχισαν να συρρέουν στην Ευρώπη, σημείωσε η UNHCR. Η μεγάλη πλειονότητα --210.000--έφτασε στην Ελλάδα, κυρίως στη Λέσβο, από την Τουρκία.

Στην Ιταλία έφτασαν συνολικά 8.129 πρόσφυγες και μετανάστες τον Οκτώβριο, έναντι περισσότερων από 15.000 την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι ειδικοί αποδίδουν τη μείωση αυτή στο γεγονός ότι οι Σύροι πρόσφυγες δεν διέρχονται πλέον από την Ιταλία, αλλά από την Τουρκία και την Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, η UNHCR προβλέπει ότι έως και 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη φέτος ακολουθώντας την επικίνδυνη διαδρομή της Μεσογείου και ότι τουλάχιστον άλλοι τόσοι θα το κάνουν το 2016.

Ωστόσο καθώς περισσότεροι από 744.000 έχουν ήδη φτάσει στην Ευρώπη, η UNHCR θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της και θα τις δώσει στη δημοσιότητα ως το τέλος του μήνα.

Το 2015 περίπου 3.440 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή καταχωρήθηκαν ως αγνοούμενοι κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την UNHCR. Η πλειονότητα των νεκρών βρίσκεται μεταξύ αυτών που ακολούθησαν τη διαδρομή προς την Ιταλία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ