ΟΗΕ: Περισσότεροι από 700 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος την τελευταία δεκαετία

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 700 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος την τελευταία δεκαετία

Περισσότεροι από 700 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος την τελευταία δεκαετία, ανέφερε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μπουν, με ανακοίνωση του που δημοσιεύτηκε σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά της ατιμωρησίας των δολοφονιών δημοσιογράφων.

«Περισσότεροι από 700 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας – ένας κάθε πέντε μέρες – απλά για τη μεταφορά ειδήσεων και πληροφοριών στο κοινό», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Μπαν, ενώ «τόσοι πολλοί» προμελετημένα σκοτώθηκαν στην προσπάθεια τους να αποκαλύψουν την αλήθεια, μόλις το 7% τέτοιων υποθέσεων έχει διαλευκανθεί και σε λιγότερο από το 1 στα 10 εγκλήματα έχει διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα.

«Αυτή η ατιμωρησία εντείνει τον φόβο ανάμεσα στους δημοσιογράφους και επιτρέπει στις κυβερνήσεις να μην αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την λογοκρισία που επιβάλουν», σημείωσε ο Μπαν.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ παρότρυνε τις κυβερνήσεις, τις στρατιωτικές οργανώσεις και τις μαχητικές ομάδες να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο, διασφαλίζοντας πως οι δημοσιογράφοι μπορούν να εργάζονται ελεύθερα, ανεξάρτητα σε ποια περιοχή βρίσκονται και να μην φοβούνται για τη ζωή τους, καθώς μεταφέρουν τις ειδήσεις.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το 2014 118 επαγγελματίες στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν κατά την άσκηση του καθήκοντος τους, ενώ το 2013 σκοτώθηκαν 105.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ