ΟΗΕ: Οι Μαλδίβες να επιτρέψουν στον πρώην πρόεδρο Νασίντ να είναι υποψήφιος στις εκλογές

ΟΗΕ: Οι Μαλδίβες να επιτρέψουν στον πρώην πρόεδρο Νασίντ να είναι υποψήφιος στις εκλογές

Οι Μαλδίβες πρέπει να ακυρώσουν την καταδίκη του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Νασίντ και να του επιτρέψουν να θέσει υποψηφιότητα για αιρετά αξιώματα, όπως στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, που επιβλέπει τη συμμόρφωση της κυβέρνησης προς τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Πολίτη, αναφέρει σε πόρισμά της πως η καταδίκη του Νασίντ με κατηγορίες για τρομοκρατία βασίσθηκε σε αόριστους νόμους, περιέχει σοβαρά ελαττώματα και παραβίασε το δικαίωμα του κατηγορουμένου σε μια δίκαιη δίκη.

«Τα πολιτικά δικαιώματα μπορεί να αναστέλλονται ή να περιορίζονται μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες και υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Και δικαστικές διαδικασίες, που παραβιάζουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, καθιστούν αυθαίρετη την απορρέουσα εξ αυτών απαγόρευση πολιτικών δικαιωμάτων», αναφέρει σε δήλωσή του το μέλος της Επιτροπής Σάρα Κλίβελαντ.

Ο Νασίντ καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 13 ετών, όμως έφυγε στην εξορία στη διάρκεια επίσκεψής του για ιατρικούς λόγους στη Βρετανία. Του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να συμμετέχει σε προεδρικές εκλογές για 16 χρόνια.

Η Επιτροπή αναφέρει πως μέσα σε 180 ημέρες θέλει πληροφορίες από τις Μαλδίβες σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει για να λάβει υπόψη τις θέσεις της.

Πολιτική αναταραχή σημειώθηκε στις Μαλδίβες, όπου ζουν 400.000 άνθρωποι και οι οποίες είναι γνωστές ως ένας τουριστικός παράδεισος, όταν ο Νασίντ, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της χώρας, εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση το 2012 έπειτα από εξέγερση της αστυνομίας.

Ο σημερινός πρόεδρος Αμπντάλα Γιαμίν επέβαλε τον Φεβρουάριο κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να ακυρώσει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η οποία ακύρωνε τις καταδίκες εννέα ηγετών της αντιπολίτευσης, ανάμεσα στις οποίες και του Νασίντ.

Στις 45 ημέρες που διήρκεσε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση του Γιαμίν συνέλαβε τον πρώην πρόεδρο Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, τον αρχιδικαστή, έναν άλλο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου και έναν διοικητικό αξιωματούχο του Ανώτατου Δικαστηρίου με κατηγορίες για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Σε βάρος των τεσσάρων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατία. Όλοι τους απορρίπτουν τις κατηγορίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, που μετά τις συλλήψεις έχει μόνο τρεις δικαστές, προχώρησε στην ακύρωση της απόφασης περί της ακύρωσης των καταδικών των ηγετών της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP