ΟΗΕ: Έγκλημα πολέμου η χρήση όπλων που βάλλουν αδιακρίτως

ΟΗΕ: Έγκλημα πολέμου η χρήση όπλων που βάλλουν αδιακρίτως

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν λάβει "ανησυχητικές αναφορές" για χρήση βομβών διασποράς αυτή την εβδομάδα σε περιοχές της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά, όπου κατοικούν άμαχοι πολίτες, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕBan ki Moon, Στέφαν Ντούρατζιτς, προειδοποιώντας πως η χρήση όπλων που βάλλουν αδιακρίτως, ενδεχομένως να συνιστά έγκλημα πολέμου.

"Ο γενικός γραμματέας (Ban ki Moon) είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις αναφορές σφοδρών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές και σε κτίρια όπου κατοικεί άμαχος πληθυσμός στην Σαναά, όπως στο Εμπορικό Επιμελητήριο, σε ένα χώρο εκδηλώσεων γάμου και σε ένα κέντρο για την αποκατάσταση τυφλών", δήλωσε ο Ντούρατζιτς στους δημοσιογράφους.

"Επίσης, λάβαμε ανησυχητικές αναφορές περί χρήσης βομβών διασποράς σε επιθέσεις στην Σαναά (την Τετάρτη) σε αρκετές τοποθεσίες", πρόσθεσε. "Η χρήση βομβών διασποράς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ενδεχομένως να συνιστά έγκλημα πολέμου, εξαιτίας του χαρακτήρα των όπλων αυτών", σημείωσε.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τον σαουδαραβικό συνασπισμό για χρήση βομβών διασποράς στην Υεμένη.

Ο Ντούρατζιτς, ενώ δεν προσδιόρισε επακριβώς την προέλευση των επιθέσεων με βόμβες διασποράς, σημείωσε πως ο σαουδαραβικός συνασπισμός είναι αυτός που έχει παρατάξει πολεμικά αεροσκάφη στον πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, επισήμανε παράλληλα πως ο Ban "εκφράζει την έντονη ανησυχία του" για την εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών των αεροσκαφών του συνασπισμού και των χερσαίων μαχών και βομβαρδισμών στην χώρα, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις για επανέναρξη της εκεχειρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ