Οι συμφωνίες με ΗΑΕ και Μπαχρέιν επιδιώκουν τη μακροχρόνια ειρήνη
Ισραηλινή πρεσβεία

Οι συμφωνίες με ΗΑΕ και Μπαχρέιν επιδιώκουν τη μακροχρόνια ειρήνη

Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ και σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τις συμφωνίες, η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα κάνει λόγο για «θαρραλέα απόφαση του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, με αμερικανική υποστήριξη, με τις οποίες οι χώρες μας επιδιώκουν μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή».

Επίσης, υπογραμμίζει πως προσβλέπουν στην περαιτέρω επέκταση της θετικής ατζέντας με περισσότερες διαπροσωπικές επαφές, τουρισμό, πολιτιστικές ανταλλαγές, καθώς και συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα, εκφράζει την ελπίδα ότι περισσότερες χώρες θα συμπράξουν μαζί τους, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ειρήνης για τα κράτη και τους λαούς της Μέσης Ανατολής.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρέσβης υπό διαπίστευση του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς αναφέρεται στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ στο Ισραήλ. «Συμβολική επίσκεψη, μιας πολλά υποσχόμενης πραγματικότητας, ειρήνης, μια μεγάλη ευκαιρία για την επέκταση των διμερών δεσμών και την προώθηση περιφερειακής συνεργασίας» υπογραμμίζει ο Νόαμ Κατς.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ και τη θαρραλέα απόφαση του Ισραήλ , των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν , με αμερικανική υποστήριξη, με τις οποίες οι χώρες μας επιδιώκουν μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή.

Οι Συμφωνίες αποδεικνύουν καθημερινά την αξία τους. Αποτελούν καταλύτη για ευρύτερες αλλαγές στη Μέση Ανατολή που προάγουν την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα, όχι μόνο για το Ισραήλ και τους εταίρους του αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

Από τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των άλλων χωρών που υπέγραψαν, έως τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, οι Συμφωνίες ήδη αποφέρουν οφέλη ειρήνης.

Στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, τα ΗΑΕ θα είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων εμπορικών εταίρων του Ισραήλ.

Οι Συμφωνίες συνέβαλαν επίσης σε ένα πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής με την ίδρυση του Negev Forum.

Προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκταση της θετικής ατζέντας με περισσότερες διαπροσωπικές επαφές, τουρισμό, πολιτιστικές ανταλλαγές καθώς και συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ελπίζουμε ότι περισσότερες χώρες θα συμπράξουν μαζί μας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ειρήνης για τα κράτη και τους λαούς της Μέσης Ανατολής».