Οι σχέσεις της ΕΕ με το Ιράν και τη Ρωσία στο επίκεντρο του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι σχέσεις της ΕΕ με το Ιράν και τη Ρωσία στο επίκεντρο του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι σχέσεις της ΕΕ με το Ιράν και τη Ρωσία, οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλίας για τη Μέση Ανατολή, βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Συζητήσαμε και επιμείναμε, από ελληνικής πλευράς, για την ανάγκη ενός εκτεταμένου διαλόγου με τη Ρωσία, ο οποίος θα είναι δεσμευτικός. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις και προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την πολιτική της, δεν μπορούμε να πάψουμε να προσπαθούμε να είμαστε σε συζήτηση και σε συνεργασία μαζί της», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μετά το πέρας συνεδρίασης.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το Ιράν, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε: «Το ίδιο είπαμε και για το Ιράν, ότι δηλαδή το Ιράν είναι ένα κράτος το οποίο προσβλέπει στην ανάπτυξη των σχέσεών του με τη Δύση και ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητά μας, την οποία περιέγραψα ως "προσέγγιση μέσα από την αλλαγή", να προσεγγίζουμε δηλαδή [το Ιράν] για να αλλάξουμε τη σχέση μας, αλλά και τις όποιες συνθήκες, πολιτικές και κοινωνικές, υπάρχουν σε αυτές τις χώρες».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, σημείωσε: «Είναι φυσιολογικό, όντας εδώ με τους υπουργούς Εξωτερικών της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουμε μια σειρά από συζητήσεις που θα διευκολύνουν και θα προετοιμάσουν την όσο το δυνατό καλύτερη λήψη αποφάσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ