Οι πληθωριστικές πιέσεις σε ΗΠΑ - Βρετανία απειλούν τις αγορές

Οι πληθωριστικές πιέσεις σε ΗΠΑ - Βρετανία απειλούν τις αγορές

O Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε νέο υψηλό διετίας στο 2,1% εισερχόμενος πλέον σε περιοχή έξω από τα τιθέμενα όρια της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

Μάλιστα, το επίπεδο αυτό ξάφνιασε δυσάρεστα τους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν τον ΔΤΚ πέριξ του 1,8%, ενώ η μεγάλη διαφορά σε ετήσια βάση οφείλεται κυρίως στη διαφοροποίηση στα μεγέθη λόγω του lockdown.

Δυστυχώς, η BoE είναι πεπεισμένη πως θα αντιμετωπίσει περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις προς το 2,5% έως το τέλος του έτους.

Σε αυτό το μοτίβο, και με δεδομένο ότι η ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει τέτοιον κίνδυνο ώστε να αναγκαστεί σε μέτρα νομισματικής πολιτικής, η λίρα Αγγλίας ενδέχεται να ανατιμηθεί στο εγγύς μέλλον έναντι του ευρώ.

Η προβληματική τίθεται ως προς το δολάριο ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός επίσης έχει κάνει την εμφάνισή του και η Fed να προσπαθεί να βρει εναλλακτικές μεθόδους χαλιναγώγησής του ώστε να αποφύγει μια αύξηση επιτοκίων και μαζί παύση της ανοδικότητας στις αγορές των μετοχών, ενόψει και των ριζικών μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα.

Εστιάζοντας λοιπόν στην ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με τη λίρα Αγγλίας (EUR.GBP) τα παραπάνω έχουν εν μέρει προεξοφληθεί. Κάτι που επιβεβαιώνεται υπό το πρίσμα της επίμονης υποχώρησης της τιμής της ισοτιμίας, από την περιοχή των 0,92 λιρών ανά ευρώ έως τις 0,86, με χαμηλό κίνησης κάτω από 0,85.

Η πτωτική τάση οδηγεί αφενός στο επίπεδο 0,8380, αφετέρου σε ενδεχόμενο overshooting στην περίπτωση κάποιας ξαφνικής ανακοίνωσης της ΒοΕ, όπως συνηθίζεται. Μάλιστα, η ιστορική συσχέτιση των αποφάσεων αυτής με τη Fed σταθμίζει περισσότερο μια μελλοντική μεταστροφή σε καθεστώς αύξησης επιτοκίων.

Προς το παρόν, η διστακτικότητα μεταφράζεται σε συσσώρευση τιμών. Διάσπαση του 0,8560 σε ημερήσιο κλείσιμο θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα την τιμή της ισοτιμίας, ενώ θέλει προσοχή η βραχυπρόθεσμη αντίσταση 0,8640.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι η ισχυρή άνοδος στα χρηματιστήρια συνοδεύεται από αναζήτηση αφορμής για διόρθωση, ή ακόμα και για το τέλος της ανοδικής τάσης.

Η αφορμή αυτή μπορεί να πάρει μορφή στην τρέχουσα χρονική συγκυρία ως εμφάνιση πληθωρισμού στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και τα πρόσφατα ευρήματα αναζωπυρώνουν τους φόβους για πιθανές εξελίξεις. Αντίθετα, η αδιαφορία των κεντρικών τραπεζών, ή έστω η αναστολή οποιασδήποτε ενέργειας, θα δείξει τον δρόμο για νέα υψηλά επίπεδα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.