Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ηθοποιών πέφτουν βροχή

Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ηθοποιών πέφτουν βροχή

Τις χίλιες έχουν φτάσει οι επώνυμες καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και στρέφονται κατά πολλών που κινούνται στον χώρο του θεάματος - ακροάματος. Τα στοιχεία αυτά έφερε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του πειθαρχικού του ΣΕΗ Πασχάλης Τσαρούχας σημειώνοντας πως σύντομα θα αρχίσει η διερεύνηση. Μια διερεύνηση που είναι απαραίτητο να γίνει, ώστε να υπάρξει κάθαρση για το πολύ σοβαρό θέμα της σεξουαλικής αλλά και της εργασιακής παρενόχλησης.

Στις επώνυμες καταγγελίες ήρθε χθες να προστεθεί ακόμα μία. Η Άννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση τον Πέτρο Φιλιππίδη, στο δελτίο ειδήσεων του Μega. Ο ηθοποιός είχε στείλει εξώδικο ζητώντας να μην εμπλακεί το όνομά του σε καμία σχετική συζήτηση και νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Οι τρεις συνάδελφοί του τον κατηγόρησαν για πράξεις που έγιναν πριν από λίγα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, το ΜΕΡΑ25 σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως έχει προχωρήσει «σε αναστολή της ιδιότητας μέλους του Δήμου Μούτση και φυσικά θα συνεχίσουμε τη μάχη για την εξάλειψη φαινομένων έμφυλης καταπίεσης, βίας, και παραβίασης βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξη». Αιτία, οι καταγγελίες της Λυδίας Σέρβου για σεξουαλική παρενόχληση από τον συνθέτη, όταν εκείνη ήταν σε νεαρή ηλικία.

Σε κάθε περίπτωση, τον λόγο έχουν τα πειθαρχικά όργανα των αρμόδιων σωματείων αλλά και η δικαιοσύνη στην οποία προσφεύγουν κάποια από τα θύματα. Το ελληνικό #Metoo ξεκίνησε με δημόσια καταγγελία από τη Σοφία Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίησή της από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Η κορυφαία αθλήτρια κατέθεσε και στον εισαγγελέα. Αυτή η κίνηση βοήθησε στο να ανοίξουν τα στόματα και να καταγγελθούν σεξουαλικές και εργασιακές παρενοχλήσεις κυρίως στον χώρο του θεάματος - ακροάματος. Εκεί, όπου συναντώνται πολλές κακοποιητικές συμπεριφορές. Το μέγεθος του φαινομένου δείχνει ο αριθμός των 1.000 καταγγελιών εναντίον δεκάδων ατόμων που κατατέθηκαν στο ΣΕΗ. Έχουν γίνει επίσης καταγγελίες στον εισαγγελέα.

Πρόκειται για ένα θέμα πολύ λεπτό και ευαίσθητο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι αναγκαία και η συμπαράσταση στα θύματα όπως, όμως, και η συντεταγμένη αντιμετώπιση των καταγγελιών. Το σημαντικό είναι να διαλευκανθούν οι υποθέσεις, να αποδοθούν, από πειθαρχικά όργανα σωματείων και από τη δικαιοσύνη οι ευθύνες σε όλους αλλά και να μην καταλήξει η επιχείρηση κάθαρσης σε ανθρωποφαγία και σόου κλειδαρότρυπας. Η σοβαρή αντιμετώπιση και από την πολιτεία, που δηλώνει ότι θα συντάξει νέους κώδικες δεοντολογίας, είναι η μόνη εγγύηση πως η διερεύνηση θα γίνει σωστά και θα υπάρξουν αποτελέσματα. Αυτά είναι και τα μόνα που μπορεί να συντελέσουν στον περιορισμό κάθε ανάλογου φαινομένου.