Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν το Κιρκούκ από τους Κούρδους

Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν το Κιρκούκ από τους Κούρδους

Οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ κατάλαβαν την πόλη του Κιρκούκ, εκδιώκοντας τους κούρδους πεσμεργκά οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόβαλαν ιδιαίτερη αντίσταση. Εξάλλου, η πόλη καταλήφθηκε σε διάστημα περίπου μίας ημέρας από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η έναρξη της τελικής επίθεσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων, μια φάλαγγα οχημάτων της ειδικής μονάδας αντιτρομοκρατίας του ιρακινού στρατού που έχει εκπαιδευτεί από τους Αμερικανούς εισήλθε στην πόλη και έφτασε χωρίς ουσιαστικά να συναντήσει αντίσταση ως το διοικητήριο, από όπου κατέβασε την σημαία του ιρακινού Κουρδιστάν και ύψωσε την ιρακινή. 

Σημειώνεται ότι το Κιρκούκ είναι από τις πιο πολυφυλετικές και πολυθρησκευτικές πόλεις του Ιράκ και βρίσκεται οριακά εκτός των αυτόνομων κουρδικών εδαφών. Καθώς δε είναι πλούσιο σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, η προσπάθεια των κουρδικών αρχών και του Masud Barzani να το προσαρτήσουν, μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου που έχει χαρακτηριστεί παράνομο, προκάλεσε την έντονη και δυναμική αντίδραση της Βαγδάτης. 

Όσον αφορά στις πετρελαιοπηγές, έχει διακοπεί προσωρινά η λειτουργία τους, προκαλώντας και άνοδο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, όμως οι ιρακινές αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι σύντομα θα επαναληφθεί. 

Διαβάστε ακόμη

Απειλές των Κούρδων κατά της Βαγδάτης: Θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την επίθεση στο Κιρκούκ