Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τον Benjamin Netanyahu

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τον Benjamin Netanyahu

Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, παρά τη δέσμευσή τους να περιορίσουν την κατασκοπεία μεταξύ των συμμάχων τους μετά το σκάνδαλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο Λευκός Οίκος δεν διέψευσε το άρθρο της εφημερίδας, που επικαλείται αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης τους οποίους δεν κατονομάζει, αλλά επέμεινε στις στενές του σχέσεις με το Ισραήλ. «Δεν διενεργούμε δραστηριότητες παρακολούθησης που έχουν στόχο το εξωτερικό εκτός αν υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον και θεωρηθεί ότι έχει σχέση με την εθνική ασφάλεια. Αυτό ισχύει για τους απλούς πολίτες και για τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας. Ο πρόεδρος Obama έχει επαναλάβει πάμπολλες φορές ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ιερή και απαραβίαστη», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Όταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο στην Ιερουσαλήμ, το γραφείο του Benjamin Netanyahu και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Μετά τις αποκαλύψεις για την έκταση του προγράμματος παρακολούθησης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA πριν από δύο χρόνια, ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί να περιορίσει την κατασκοπεία που είχε στόχο τους ηγέτες συμμαχικών χωρών.

Σύμφωνα με την WSJ, ο Ομπάμα, ωστόσο, θεώρησε ότι υπήρχαν «επιτακτικοί λόγοι εθνικής ασφάλειας» που δικαιολογούσαν τη συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης ορισμένων ηγετών, μεταξύ τους ο Benjamin Netanyahu και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να αποφάσισε να μην αφαιρέσει ή απενεργοποιήσει τις ηλεκτρονικές συσκευές που είχαν εμφυτευτεί για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών στο εξωτερικό, καθώς θα ήταν δύσκολο να τεθούν σε λειτουργία σε περίπτωση ανάγκης.

Ο Obama φέρεται αντίθετα, σύμφωνα με την εφημερίδα, να ζήτησε τα συστήματα των τηλεφωνικών υποκλοπών των στενών συμμάχων να μην παρακολουθούνται συστηματικά από την NSA, ενώ άλλοι σύμμαχοι να τελούν υπό στενή παρακολούθηση των υπηρεσιών του.

«Να αποφασιστεί να μην παρακολουθείται πλέον ο Bibi (υποκοριστικό του Netanyahu); Προφανώς δεν επρόκειτο να το κάνουμε αυτό», δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος στη WSJ ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Στην περίπτωση του Netanyahu, η Ουάσινγκτον φέρεται να ανησυχούσε για πιθανές προσπάθειες του Ισραήλ να παρακολουθεί από την πλευρά του τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Ισραήλ είχε διαψεύσει πληροφορίες της WSJ, σύμφωνα με τις οποίες το εβραϊκό κράτος κατασκόπευε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν τότε για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.

Η Γαλλία είχε οργιστεί τον Ιούνιο με τις «απαράδεκτες» πρακτικές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες υπέκλεπταν επί χρόνια τις τηλεφωνικές συνομιλίες των προέδρων της Γαλλίας, σύμφωνα με το Wikileaks.

Υποκλοπές γίνονταν και στο κινητό τηλέφωνο της καγκελάριου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα