Οι ΗΠΑ εκκενώνουν την πρεσβεία τους στην Καμπούλ εν μέσω της επέλασης των Ταλιμπάν

Οι ΗΠΑ εκκενώνουν την πρεσβεία τους στην Καμπούλ εν μέσω της επέλασης των Ταλιμπάν

Στην επιβεβαίωση για αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, εν μέσω της επέλασης των Ταλιμπάν στη χώρα, προχώρησε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα μειώσουν το προσωπικό πολιτών στην πρεσβεία στην Καμπούλ σε «μια σφιχτή διπλωματική αποστολή». Ο ίδιος δήλωσε ακόμα ότι «η πρεσβεία μας θα παραμείνει ανοιχτή και η διπλωματική μας αποστολή στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί.

Σε ερώτηση για το εάν η πρεσβεία θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, όπως σε κάποιο αεροδρόμιο προκειμένου να είναι πιο εύκολη η εκκένωση του προσωπικού, ο Πράις υποστήριξε «η πρεσβεία παραμένει ανοιχτή στην τρέχουσα τοποθεσία της». 

Ο Πράις είπε ότι 3.000 επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα θα σταλούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να βοηθήσουν στην κίνηση του προσωπικού της πρεσβείας. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.400 υπάλληλοι που παραμένουν στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ. Αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η μείωση του προσωπικού ήταν «σημαντική». Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα στείλει 600 Βρετανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν ώστε να εκκενώσουν τη χώρα οι Βρετανοί πολίτες. 

Νωρίτερα έγινε γνωστό οτι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη Χεράτ, τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκεται στην περιοχή. Οι Ταλιμπάν «πήραν τα πάντα», πρόσθεσε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι οι αφγανικές δυνάμεις υποχώρησαν «για να αποτρέψουν περισσότερες ζημιές μέσα στην πόλη» και αποσύρθηκαν σε στρατιωτική βάση που βρίσκεται στη Γκουζάρα, μια γειτονική περιοχή.

Η Χεράτ, που βρίσκεται 150 χλμ. από τα ιρανικά σύνορα και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, πολιορκείτο ήδη, με σφοδρές μάχες να μαίνονται στα περίχωρά της. Οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν όλης της υπόλοιπης επαρχίας, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ Καλά, του συνοριακού περάσματος με το Ιράν, του σημαντικότερου του Αφγανιστάν.