Οι ΗΠΑ αναστέλλουν στρατιωτική βοήθεια $255 εκατ. στο Πακιστάν

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν στρατιωτική βοήθεια $255 εκατ. στο Πακιστάν

Σε αναστολή της χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 255 εκατ. δολαρίων στο Πακιστάν, αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Fox News.

Η απόφαση έρχεται λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ο οποίος σε χθεσινή του ανάρτηση στο twitter είχε σχολιάσει επικριτικά πως οι ΗΠΑ έχουν δώσει πολλά δισεκατομμύρια βοήθεια στο Πακιστάν τα τελευταία 15 χρόνια «και εκείνοι δεν μας έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα παρά μόνο ψέματα και απάτη». Οι Πακιστανοί «παρέχουν καταφύγιο στους τρομοκράτες που καταδιώκουμε στο Αφγανιστάν, χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια. Φτάνει πια», έγραψε ο D. Trump. 

«Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να δώσουν τα 255 εκατομμύρια δολάρια που προβλέπονταν να δαπανηθούν το (οικονομικό έτος) 2016 για τη χρηματοδότηση των ένοπλων δυνάμεων του Πακιστάν αυτή τη στιγμή (...). Ο πρόεδρος (Trump) κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ περιμένουν από το Πακιστάν να αναλάβει αποφασιστική δράση εναντίον των τρομοκρατών και των εξτρεμιστών στο έδαφός του, και ότι είναι οι ενέργειες του Πακιστάν για την υποστήριξη της Στρατηγικής για τη Νότια Ασία που θα καθορίσουν τελικά την τροχιά της σχέσης μας, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής στρατιωτικής βοήθειας», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας στο Fox News.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Trump θα συνεχίσει να αξιολογεί το επίπεδο της συνεργασίας που προσφέρει το Πακιστάν.

Σημειώνεται πως το Πακιστάν θεωρείτο για δεκαετίες εταίρος-κλειδί των ΗΠΑ στη νότια Ασία. Όμως το αφγανικό κίνημα των Ταλιμπάν διαθέτει βάσεις στο βόρειο τμήμα του Πακιστάν. Ενώ ο Osama bin Laden, ο πρώην ηγέτης της Αλ Κάιντα, που θεωρείτο ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, εντοπίστηκε και σκοτώθηκε από μέλη των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν το 2011.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP