Οι «Φρουροί της Επανάστασης» ανέλαβαν την ευθύνη για την πειρατεία σε δύο ελληνικά πλοία

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» ανέλαβαν την ευθύνη για την πειρατεία σε δύο ελληνικά πλοία

Στα χέρια ενόπλων Ιρανών βρίσκονται δύο ελληνικά τάνκερ έπειτα από επιχείρηση κατάληψης στον Περσικό Κόλπο, κίνηση που ερμηνεύεται ως αντίποινα του Ιράν για την κατάσχεση ρωσικού πλοίου με ιρανικό πετρέλαιο στις 15 Απριλίου, ανοιχτά της Εύβοιας. Είχε ακολουθήσει αποστολή του φορτίου στις ΗΠΑ με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη, στα οποία επιβαίνουν τουλάχιστον επτά Έλληνες ναυτικοί.

Την ευθύνη για την κατάληψη των πλοίων ανέλαβαν οι «Φρουροί της Επανάστασης». 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

ΥΠΕΞ: H κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων ισοδυναμεί με πειρατεία

Έντονο διάβημα από το ΥΠΕΞ στον Ιρανό Πρέσβη της Αθήνας, το οποίο μιλά για πράξεις πειρατείας, ζητά την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους και τονίζει ότι η κατάληψη των πλοίων θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. 

Το πλήρωμα του Delta Poseidon είναι 25 ατόμων εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο πλήρωμα του Prudent Warrior υπάρχουν επτά Έλληνες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις πρόκειται για «αντίποινα» για το ρωσικό πλοίο «Pegas» το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και το οποίο κατασχέθηκε στην Κάρυστο.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ κατάσχεσαν 600.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού πετρελαίου. Το φορτίο διοχετεύθηκε από το δεξαμενόπλοιο σε άλλο πλοίο.

Το σοβαρό περιστατικό έρχεται στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία οι ΗΠΑ κατέσχεσαν, όπως προαναφέρθηκε, ένα φορτίο ιρανικού αργού πετρελαίου από ένα ρωσικό τάνκερ (το aframax Lana) που κρατείτο στην Ελλάδα. Η Τεχεράνη χαρακτήρισε την κίνηση ως «διεθνή ληστεία». 

Επιχείρηση με ελικόπτερα

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, το Pruden Warrior, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το ΥΠΕΞ έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Δεδομένων των εξελίξεων το ΥΠΕΞ συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν. Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, με το οποίο το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο δήλωσε ότι «εξετάζει» αναφορές ότι το Ιράν κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα μετά την απειλή της Τεχεράνης με «τιμωρητικά μέτρα».

Το Ιράν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αποφάσισε να λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Ελλάδας σχετικά με την κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοικτά ελληνικών ακτών, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Nour News.

Παράλληλα το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον απεσταλμένο της Ελβετίας, ο οποίος εκπροσωπεί διπλωματικά και τις ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα στην Τεχεράνη, για να διαμαρτυρηθούν για την δέσμευση, από πλευράς των αμερικανικών αρχών, φορτίου ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν σε πλοίο ρωσικής διαχείρισης, κοντά στις ακτές της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν ιρανικό φορτίο πετρελαίου που βρισκόταν σε πλοίο που διαχειρίζεται η Ρωσία κοντά στην Ελλάδα και θα στείλουν το φορτίο στις ΗΠΑ με άλλο πλοίο.

Οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν τον περασμένο μήνα το υπό ιρανική σημαία Pegas, με 19 μέλη ρωσικού πληρώματος στο πλοίο, κοντά στις ακτές του νότιου νησιού της Εύβοιας λόγω των κυρώσεων της ΕΕ.