Οι επιθέσεις στο Παρίσι εντείνουν τις διαφωνίες για τους πρόσφυγες

Οι επιθέσεις στο Παρίσι εντείνουν τις διαφωνίες για τους πρόσφυγες

Μεταξύ των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, κατά τα φαινόμενα, θα συμπεριληφθεί και η πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες. Πρώτες ενδείξεις, οι δηλώσεις του νέου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας, Κόνραντ Σιμάνσκι, ο οποίος θα αναλάβει τη Δευτέρα επισήμως τα καθήκοντά του. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της νέας συντηρητικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Πολωνία δεν μπορεί να δεχτεί μετανάστες βάσει των ποσοστώσεων της ΕΕ, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Σε σχόλιό του, στον δεξιό ειδησεογραφικό ιστότοπο wPolityce.pl, ο Σιμάνσκι αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τη δέσμευση της Πολωνίας να δεχθεί το ποσοστό που της αναλογεί στο πλαίσιο της ανακατανομής των μεταναστών σε όλη την ΕΕ και συνέχισε, "ενώπιον των τραγικών ενεργειών στο Παρίσι, δεν βλέπουμε να υπάρχουν οι πολιτικές δυνατότητες για να εφαρμοστεί η δέσμευση αυτή".

Σε άλλη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RMF, ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας δήλωσε ότι «η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε σήμερα την εφαρμογή της». Και συνέχισε υπογραμμίζοντας «πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση του Δικαστηρίου της ΕΕ, την αντίδραση των Βρυξελλών».

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του ενίσχυσε όλους τους συνοριακούς ελέγχους. Μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ιταλίας, ο Αλφάνο δήλωσε "δώσαμε εντολές να αυξηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι, ιδιαίτερα από την πλευρά της Γαλλίας".

Και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα και στα αεροδρόμιά της, και πρόσθεσε πως οι Ολλανδοί βρίσκονται "σε πόλεμο" με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονται με αυξημένο βαθμό ετοιμότητας, πρόσθεσε.

"Οι αξίες μας και το κράτος δικαίου μας είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό τους", τόνισε ο Ρούτε. "Το Ισλαμικό Κράτος είναι εχθρός μας. Είμαστε σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος. Δεν είμαστε σε πόλεμο με μια χώρα, μια πίστη ή με το ισλάμ", πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου έδωσε σήμερα εντολή στις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών να παράσχουν στη Γαλλία "κάθε δυνατή βοήθεια", έγινε γνωστό από υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο.

Ο Νετανιάχου έδωσε επίσης εντολή οι ισραηλινές σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια στο Ισραήλ και τον κόσμο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει σε μήνυμά της προς τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα μέσω του Twitter, πως είναι "βαθιά συγκλονισμένη και θλιμμένη" και απευθύνει "τα ειλικρινέστερα συλλυπητήρια" της ιδίας και του πρίγκιπα Φιλίππου προς τον Γάλλο πρόεδρο, τις οικογένειες των θυμάτων και τον γαλλικό λαό.

Στο Βερολίνο, η αστυνομία έλαβε σήμερα μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια των γαλλικών κτιρίων στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η πρεσβεία της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται κοντά στην πύλη του Βρανδεμβούργου, προστατεύεται από φράγματα ενώ οι σημαίες της κυματίζουν μεσίστιες, όπως και αυτές της καγκελαρίας και του Ράιχσταγκ.